Daniel Lipšic szerint Lucia Žitňanská igazságügyi miniszter extrémizmus ellenes jogszabálya katasztrofálisra sikeredett.

 

A szabadság hívei tapssal reagálnak Lipšic kijelentésére, míg azok, akik az extrémizmusnak gátat szeretnének szabni, torzsalkodnak vele.

 

Az OľaNO-Nova egykori képviselője, Daniel Lipšic A modern Szlovákiáért intézmény vitaműsorában a szólásszabadságról kifejtett nézeteivel és állításaival éles vitát robbantott ki a világhálón.

 

 hirdetes_400x285  

 „Hosszú ideig híve voltam annak, hogy az extrémista nézetek addig, amíg nem lázítanak erőszakot, a szólásszabadság által védelmet élveznek. (…) Az államnak nem szabadna, hogy a jogkörébe tartozzon az, hogy döntsön a helyes és helytelen szemléletről, valamint arról, hogy a helytelen nézetek közül melyik az, amelyik büntetést igényel”

 

állítja Lipšic.

 

Videó itt:

 

Az egykori igazságügyi- és belügyminiszter a törvényből teljesen  kihagyná azokat a büntetéseket, melyek a szóban elkövetett bűncselekményeket érintik. A Lucia Žitňanská igazságügyi miniszter műhelyéből származó extrémizmus ellenes reformcsomagot – melyet a parlament októberben elfogadott – Lipšic teljes katasztrófának nevezte.

 

 „Az új (módosított) jogszabály szerint már nemcsak a nemzet- és fajgyalázás fog bűncselekménynek számítani, hanem az egyes csoportok politikai meggyőződése is. Ha azt fogjátok mondani, hogy „mocskos smeresek” az bizony bűncselekmény lesz. Megőrültünk? Ez nagyon rossz.”

 

Ne csináljunk mártírokat az extrémistákból

 

Lipšic még az ellen a Milan Mazurek (Mi Szlovákiánk Néppárt, ĽSNS) képviselő ellen sem indítana eljárást, aki a Facebookon a holokausztot a zsidókból főzött szappan meséjéhez hasonlította.

 

 „Aki tagadja a holokausztot, az egy idióta. De emiatt büntetnünk kellene őt? Churchill azt mondta, hogy ahol szólásszabadság van, ott bolond kijelentések és megnyilvánulások is lesznek”

 

teszi hozzá Lipšic.

 

swc7ck10rtpwm3_tkkpqkw-1280
Fotó: aktuality.sk

 

Amennyiben Mazurekot mégis megbüntetné az állam e kijelentése miatt, annak egyedüli következménye Lipšic szerint az lenne, hogy Kotleba képviselője a szólásszabadság mártírjává válna. Az ügy jelenlegi állását tekintve azonban ilyen veszély nem áll fenn.

 

Hol van azonban az a határ, amit már nem lehetne túllépni? Lipšic úgy véli, hogy ezt sokszor rendkívül nehéz meghatározni.

 

 „Megtiltunk mindent? 10 méterrel odébb kitoljuk a határt? Akkor is lesznek határesetek.”

 

Alkotmányjogász: Tulajdonképpen igaza van

 

A Lipšiccel folytatott vitát Peter Kresák alkotmányjogász is figyelemmel kísérte.

 

„El kell mondanom, hogy Lipšic nézetei valóban rendkívül liberálisak”

 

mondta Kresák, aki valójában egyetért Lipšiccel, viszont úgy véli, hogy bizonyos határokat mégiscsak meg kéne szabni.

 

 „Léteznek olyan megnyilvánulások, melyek megszorítást érdemelnek még akkor is, ha közvetlenül nem erőszakos felbujtásnak számítanak. Ezek a megnyilvánulásoknak ugyanis közvetlen hatásként erőszakot válthatnak ki”

 

egészítette ki.

 

Amit Lipšic el szeretne érni, az valójában az Egyesült Államokban van érvényben – mondja az Alkotmánybíróság egykori bírója, Ján Drgonec.

 

„Ez nem csupán Lipšic véleménye, hanem az USA Legfelsőbb Bíróságának rendelkezése, ami kimondja, hogy ott, ahol csupán verbális gyűlöletről vagy erőszakról van szó, az a szólásszabadság értelmében védve van”

 

– magyarázza.

 

Forrás: aktuality.sk/Körkép.sk

Nyitókép: tyden.cz

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!