Azok a politikai pártok, amelyek be szeretnének kerülni a parlamentbe, egy évvel a választások előtt már nem változtathatnak majd nevet. Ha esetleg mégis így döntenének, akkor a következő választásokig kell majd várniuk.

 

Ez egy azon újdonságok közül, amelyek az új politikai pártokról szóló törvényben találhatunk majd. A javaslatot az SNS nyújtja majd be a parlamentbe.

 

„Néhány ellenzéki párt vezetője is egyetért azzal, hogy ha egy párt be van regisztrálva, egy évvel a választások előtt nem kellene nevet változtatnia. Ha a párt nem lesz beregisztrálva minimum egy évvel a választások előtt, nem indulhat majd a parlamenti választásokon.” jelentette ki Andrej Danko SNS-vezér.

 

Az SaS tárgyalna

 

  hirdetes_300x300   

Tavaly március 5-én tartották a választásokat. 2015 novemberében változtatott nevet Boris Kollár pártja, decemberben pedig az Igor Matovič vezette mozgalom kapott új nevet (OĽANO-NOVA). Marián Kotleba is változtatott, ugyanis vezetékneve bekerült pártja hivatalos nevébe is.

 

„Törődni a buta Dankoval ,az aztán kemény élet lehet. Először gondja volt a kettősponttal az RTVS logójában, majd a horalkyval a parlamentben, most pedig ezzel a lényegtelen dologgal.”

 

– így reagált Igor Matovič a javaslatokra. Boris Kollár is azonos véleményt képviselt, szerinte egy demokráciában bárki bármikor nevet változtathat. Richard Sulík SaS-vezetője azonban hajlandó lenne tárgyalni a javaslatról.

 

500 tag?

 

Danko még a nyáron beszélt arról, hogy a kandidáláshoz szükséges pártoknak legalább 500 taggal kell rendelkezniük. Ma már nem beszél konkrét számokról, de javaslata mellett továbbra is kitart.Abban az esetben, ha bevezetnék az 500 fős korlátot, azt csak a jelenlegi kormánypártok tudnák teljesíteni, vagyis a Smer, az SNS és a Most-Híd. Nagy bajban lennének viszont az ellenzéki pártok.

 

A koalíció többi pártja már jelezte, hogy készen állnak támogatni Danko törvénymódosítását.

 

aktuality.sk
kép: sme.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!