A képen elöl Érsek Árpád (Most-Híd) közlekedésügyi miniszter, mögötte Viktor Stromček (Smer-SD) államtitkár.

 

Érsek Árpád (Most-Híd) közlekedésügyi miniszter is szerepelt a Pátria Rádió január 19-i, csütörtöki adásában. A beszélgetés nagy részében a Kassa-Pozsony gömöri vasútvonal volt a téma. Sokkal érdekesebb volt azonban, amit Érsek válaszolt a botrányba fulladt útinform-alkalmazással kapcsolatban, illetve azokat a vádakat illetően, miszerint a gyakorlatban nem is ő irányítja a szaktárcát.

 

„Én vagyok itt egyelőre a miniszter, úgy érzem. Természetesen, koalícióban működik a kormány. Van államtitkárom az SNS-ből, van a Smer-ből. Danko úr is szeret a közlekedéssel foglalkozni, de ezt kitisztáztam Danko úrral.”

 

mondta a Most-Híd közlekedésügyi minisztere.

 

 hirdetes_300x300  

Andrej Danko, akinek egyébként házelnökként elvileg nem sok köze van a közlekedésügyi tárcához, a TA3 V politike című műsorában január 15-én maga is elismerte, hogy közvetlen befolyása van a Szlovák Államvasutakra (ZSSK). A műsorban Danko 60 millió eurós támogatásról is beszélt a ZSSK részére, holott egyébként a vállalat évente 200 millió extra támogatást kap az államtól.

 

Már kinevezése napjától kétségbe vonták, hogy valóban Érsek irányítja a Közlekedésügyi Minisztériumot. Mivel a durván túlárazott autópályák ügyében nem lépett semmit, többen úgy vélték, hogy a smeres közlekedésügyi államtitkár, Viktor Stromček kezében van a gyeplő. Stromček egyébként korábban a ZSSK felügyelőtanácsának elnöke is volt.

 

Érsek pozícióját legutóbb a RegioJet tulajdonosa, Radim Jančura is kétségbe vonta, aki ugyan pozitívan nyilatkozott a Most-Híd közlekedésügyi miniszteréről, de szerinte sem Érsek hozza a döntéseket.

 

Érsek nem tudta meggyőzően tagadni ezeket az álláspontokat.

 

„Erről talán Danko urat kéne megkérdezni, hogy ki is irányítja ezt a minisztériumot”

 

Mondta, majd így folytatta

 

„Én úgy gondolom, és fogom is, hogy ha kicsúszik a kezemből az irányítás, akkor én még mindig tisztességgel fel tudok állni ebből a székből. Kapok én is olyan kérdéseket, hogy Stromček úr irányítja-e (a minisztériumot), vagy Danko úr, én úgy tudom, hogy én irányítom, és úgy is érzem”

 

Az a bizonyos egy tollvonás

 

Érsek szerint a kétnyelvű vasúti táblák ügye „első körben” 54 helyen oldódik meg, a magyar nyelvű vasúti táblákat fokozatosan fogják kifüggeszteni az érintett településeken.

 

Bugár Béla tavaly augusztusban szintén a Pátriának adott interjúban jelentette ki, hogy „Amennyiben a Híd adja az új közlekedési minisztert, megoldódhat a vasúti táblák kétnyelvűsítése”, hiszen Érsek egyetlen tollvonással megváltoztathatja a jelenlegi helyzetet.

 

Érsek azonban most arról beszélt, hogy a tollvonás ugyan megtörtént, de a gyakorlat, a megvalósítás már jóval nehezebb a tulajdonjogi viszonyok és engedélyeztetések miatt.

 

„Én csak megörököltem ezt az egészet”

 

A zajos kudarcot valló O doprave applikációval kapcsolatban a közlekedési miniszter azt nyilatkozta, hogy ő tulajdonképpen csak „megörökölte” a projektet. Állítása szerint 2015-ben készült el a program egy uniós irányelv alapján.

 

„Nekünk ezt a programot márciusig el kellett indítani. (…) Hogy mennyibe kerül, azt nem én találtam ki, és van több ilyen program az asztalon, amit sajnos nekem kell megvalósítani, mert másképp kifutunk az [Unió által megszabott] határidőből, és akkor a pénzeket vissza kell fizetni”

 

mondta Érsek. (A témával bővebben itt foglalkozunk).

 

Körkép.sk

Nyitókép: dennikn.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!