A Körkép.sk interjúja Rigó Lászlóval, Rimaszombat alpolgármesterével és megyei képviselővel  a kormány által jóváhagyott fejlesztési akciótervezetről, és annak aktualitásairól. 

 

Mi a véleménye a járásfejlesztési akciótervről?

 

Nagyon örülök annak, hogy kormány komolyan kezdett el foglalkozni a lemaradt régiók gazdasági és szociális fejlődésével, köztük a rimaszombati járáséval is. A munkanélküliség jelenleg is 24% körül mozog, nem beszélve a járás déli részén levő községekről, ahol a polgármesteren és a titkárnőjén kívül nincs rendes állása senkinek.

 

 hirdetes_810x300  

Az akcióterv szerint 2020-ig 2000 új munkahelyet kell teremteni a járásban, amihez az állami költségvetés 116 millió euró összegű támogatást nyújt, ez biztató.

 

Elégedettek?

 

Az akcióterv kidolgozása tulajdonképpen alulról jövő javaslatokon alapult. Nem vagyunk viszont teljesen elégedettek, mert három, általunk fontosnak tartott javaslatunkat nem fogadták el. Javasoltuk, hogy a beruházni vágyó vállalkozók kapjanak adókedvezményt is, a mezőgazdaságban vállalkozók legyenek hatékonyabban ösztönözve a munkahelyteremtésre a dotációs politika által. Harmadik, és talán legfontosabb javaslatunk, és legfájóbb pontunk az R2-es gyorsforgalmi út mielőbbi megépítése.

 

Kép: Körkép.sk, Mede Géza

 

Egy korábbi kormányrendelet szerint már 2012-ben kész kellett volna lennie, sajnos ezt nem teljesítették. Az Akcióterv még most is csak a tervdokumentáció kidolgozását írja elő. Meg vagyunk döbbenve, el kell mondanom, hogy becsapottnak érezzük magunkat.

 

Konkrétan milyen tervezeteket készít a város?

 

Az elmúlt évben beadtunk egy pályázatot virágok és zöldség termesztésére a város részére. Ezzel 30 munkahelyet szeretnénk teremteni. 450 000 eurót kértünk, nem adtak, viszont nem is utasították el, ígéret van rá, hogy az idén visszatérünk hozzá. Fájó pontunk, hogy van egy üresen álló, nagy épületünk (internátusként ismerjük), ahol elképzeléseink szerint viszonylag kis költséggel szociális ellátást tudnánk kiépíteni a rászorulóknak.

 

Erre a tervdokumentáció is el van készítve, csak fel kell újítani. Az akcióterv két ilyen intézmény kiépítését foglalja magába, egyet a járás északi, egyet pedig a déli területén, létesítményenként hat és fél millió euró ráfordítással, a miénket nem.

 

Örömmel vettem viszont tudomásul, hogy a kormány a legutolsó ülésén jóváhagyott 660 ezer euró támogatást egy beruházónak, aki pótkocsikat és kontajnerokat fog gyártani Rimaszombatban.

 

Kép: Körkép.sk, Mede Géza

 

Milyen buktatókkal illetve lehetőségekkel számolnak?

 

Pillanatnyilag a folyamatokat az akcióterv végrehajtásában kicsit átláthatatlannak ítélem meg. Sajnos, nincsenek még meghatározva azok a feltételek, szabályok, amelyek alapján a községek hozzájuthatnak a támogatáshoz. Talán segíteni fog a regionális iroda létrehozása, amely a végrehajtást fogja szervezni.

 

Örvendetesnek tartom, hogy az akcióterv számol a közút hálózat felújításával, le egészen Tajti községig, ezen kívül számol a vasút, és a megállók felújításával is. A munkahelyteremtés utazást jelent, személyes véleményem szerint fontos dolog a mostanában sokat hangoztatott „vasúti megállók kétnyelvűsége” is, de a jó menetrend, a vonatok és a megállók kulturáltsága fontosabb.

 

Hogy viszonyul maga az önkormányzat a kormány akciótervéhez?

 

A polgárok nagyon várják, hogy megmozduljon már valami a régiónkban, úgy látom, hogy hajlandók is ehhez minden segítséget megadni.

 

Zárszóként arra szeretnék biztatni minden beruházni vágyó vállalkozót, hogy jöjjön hozzánk vállalkozni. Mi az akcióterv által kínált lehetőségek mellett nyitottak vagyunk minden segítség megadására, természetesen korrekt módon, és a kölcsönös előnyök figyelembevételével. Eddig is ezt tettük, önkormányzatunk mindig támogatást, segítőkezet nyújtott azoknak a beruházóknak, akik igényt tartottak rá.

 

Kép: Körkép.sk, Mede Géza

 

Mede Géza

Képek: A szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!