A Smert nem nagyon zavarják a párt tagjainak korrupciós ügyei. A Bašternák-ügy óriási vihart kavart, mivel a kormánypárt második emberét érintette, de kínos volt a Smer számára a kislomnici szavazatvásárlás körüli botrány is. 

 

A politológusok szerint a kormány az igazságszolgáltatás „rugalmas kezelésével” csak azt éri el, hogy az emberek úgy érzik, bármit meg lehet úszni, semminek sincs következménye.

 

Az alábbi, Dunaszerdahelyre vonatkozó esetek is jól példázzák, hogy a Smerben korrupciós botrány ellenére is lehet felfelé bukni. 

 

 hirdetes_300x300  

A Smer egykori tisztségviselője a mai napig a közigazgatásban dolgozik annak ellenére, hogy a rendőrség néhány évvel ezelőtt egy korrupciós ügy kapcsán hallgatta ki.

 

Radics István a Smer járási elnöke volt abban a időben, amikor kirobbant a Salmanov-botrány. 2013-ban letartóztatták Szergej és Alexander Salmanov orosz vállalkozókat (apja és fia), akik 2009-ben lefizették a dunaszerdahelyi adóhivatal akkori igazgatóját, Dušan K.-t az adó-visszaigénylések megkönnyítése céljából. Salmanovék 443 ezer euró áfát igényeltek vissza.

 

Salmanovékat a bíróság elítélte adócsalás miatt, Radicsot a rendőrség kihallgatta, de nem szólt elég bizonyíték a bűnössége mellett. Forrás: DennikN.sk

 

A per koronatanúja a somorjai adóhivatal akkori igazgatónője, Maria Z. volt, aki jelen volt a kenőpénz átadásánál. Az ügy során kihallgatták a Smer akkori járási elnökét, Radics Istvánt is. Mária Z. ugyanis azt vallotta, hogy 33 ezer eurót adott Radicsnak azért, hogy az adóhivatal igazgatónője lehessen – állítása szerint a pénz a Smer kasszájában landot „támogatásként”. Radics nem sokkal az ügy kirobbanása után kérte párttagságának ideiglenes felfüggesztését.

 

Földbiznisz Nagyudvarnokon

 

Radicsot bizonyítékok hiányában végül nem találták bűnösnek, de járási pártelnökként befejezte pályafutását. Helyére Richard Kmeť került, aki a dunaszerdahelyi járási hivatal vezetője volt. Ám ő sem úszta meg botrányok nélkül, felesége gyanús telekbizniszekbe keveredett a Dunaszerdahely melletti Nagyudvarnokon.

 

A termőfölddel való kereskedelemre vonatkozó előírásokat kijátszva Richard Kmeť felesége mezőgazdasági földekkel üzletelt. Mégpedig úgy, hogy azokat arckrémekre, kutyaeledelre és műanyag ablakokra cserélte. Így kerülte meg a törvényt, mely tiltja az ilyen földekkel való üzletelést. (Erről bővebben itt olvashat)

 

Az ügy 2015 novemberében pattant ki, és annyira feldühítette Robert Fico pártelnököt, hogy azonnal levette a Smer választási listájáról Kmeťet, akinek távoznia kellett a járási hivatal igazgatói posztjáról is. Különös módon azonban sikerült megtartania járási pártelnöki tisztségét.

 

„Amit nem tilt a törvény azt szabad”. A képen Richard Kmeť, a Smer dunaszerdahelyi járási elnöke. Forrás: DennikN.sk

 

A Smerből képtelenség kibukni

 

Kmeť neve tavaly újra megjelent a dunaszerdahelyi tisztségviselők listáján, augusztustól ugyanis ő a munkaügyi hivatal igazgatója – a meghirdetett nyílt versenyen egyedüliként indult, természetesen el is nyerte a pozíciót. Állítólag teljesítette a törvény által előírt követelményeket illetve a feddhetetlenség feltételét is…

 

Kmeť december 1-jével felvette alkalmazotti viszonyba korábbi (?) párttársát, Radics Istvánt, aki a Denník N napilap értesülései szerint tanácsadással és továbbképzéssel kapcsolatos munkakörben dolgozik.

 

A szintén Smeres Ján Richter munkaügyi miniszter egyelőre nem kommentálta, hogy lehetséges, hogy a Dunaszerdahelyi járásban újra az államigazgatásban dolgozhatnak a korrupció gyanújába keveredett jelenlegi és egykori párttársai. Mégpedig az ő minisztériumához tartozó hivatalban. A minisztérium szóvivője szerint a dunaszerdahelyi munkaügyi hivatal személyi állományát érintő kérdésekben csak az igazgató, vagyis Kmeť kompetens.

 

Körkép.sk, DennikN.sk

Nyitókép: Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!