Izzik a levegő a Smer és az SNS vezérei között. Sőt, Andrej Danko egyenesen a kormányon belüli kétségbeejtő állapotokról beszélt.

 

A parlament elnöke, Andrej Danko továbbra is kitart amellett, hogy az Árszabályozási Hivatal (ÚRSO) igazgatójának, Jozef Holjenčíknek távoznia kell posztjáról. Robert Fico ezzel nem ért egyet.

 

A kormány nem képes megbirkózni Holjenčíkkel

 

 hirdetes_810x300  

A nemzetiek vezére kijelentette, hogy az energiaárak legutóbbi növekedésével kapcsolatban olyan határozatot akar elfogadtatni a parlamentben, amellyel a képviselők távozásra szólítanák fel az ÚRSO vezetőjét. Danko Holjenčíkot a parlament ülésére is meghívta.

 

Danko elmondta, hogy egy kétségbeesett kormányt lát, amely nem tud megbirkózni Holjenčíkkel. Mindezek hátterében az SNS vezére olyan lobbikörök működését sejti, melyek a háttérből irányítanak, miközben nevetnek a markukba. Danko azonban azt nem volt hajlandó elárulni, hogy pontosan kikre is gondolt.

 

 „Közöltem a kormányfővel, hogy mindent megteszek annak érdekében, hogy Holjenčík távozzon”

 

tette hozzá Danko.

 

A probléma gyökere, hogy a Fico-kabinet az elmúlt év végén hatalmas hírveréssel jelentette be, hogy a szlovákiai családok az idei év elejétől kevesebbet fizetnek a gázért és a villanyért. Az év első napjaiban azonban már világossá vált, hogy ennek a fele sem igaz. Háztartások ezrei idén jóval többet fizettek a gáz- és áramszolgáltatásért, melynek nyomán lakossági elégedetlenség kirobbant ki.

 

Danko a távozásával fenyegetőzik

 

Danko szerint a kapitányi rangra emelése körüli botrány, valamint párttársa, az SNS-alelnök, Andrej Hrnko bevont jogosítványa mind összefüggésben állnak az energetika körüli üggyel.

 

 „Az SNS nem azért lépett be a kormányba, hogy az energiaárak növekedésével vádolják. (…) Én nem vagyok hajlandó egy olyan kormányban maradni, amelyik az energiaárakat növeli”

 

tette hozzá Danko.

 

Bugár kivár

 

Egyelőre nem tudni, hogy miképpen fog reagálni az ügyre Robert Fico. A harmadik koalíciós párt, a Most-Híd elnöke, Bugár Béla addig nem ítélkezik, amíg meg nem hallgatja a másik felet, vagyis az ÚRSO igazgatóját. Danko kemény szavai ellenére Bugár úgy véli, hogy nem ennek a témának kellene feszültséget generálnia a kormánykoalícióban.

 

Forrás: aktuality.sk

Fotó: TASR

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!