Ma ülésezett a Koalíciós Tanács, melyet nagy sajtóérdeklődés követett. Andrej Danko energiabotránnyal kapcsolatos szereplései ugyanis az utóbbi napokban azt jelezték, hogy a „folytonosság és stabilitás” kabinetje kormányválsággal néz szembe.

 

Vetésforgó

 

Még a Koalíciós Tanács ideje alatt elindultak a találgatások az esetleges témákról. Egy smeres forrásra hivatkozva a Topky.sk megszellőztette, hogy a tárgyalás első pontja Peter Gajdoš védelmi miniszter (SNS) leváltása volt. Az SNS az elvesztett miniszteri helyért cserébe megkapta volna Ján Richter (Smer) munkaügyi miniszter székét, aki a belügyminisztérium vezetését venné át Robert Kaliňák-tól (Szintén Smer). A Topky szerint azonban Kaliňák nem távozna a politikából, hanem átvenné a védelmi minisztérium irányítását.

 

 hirdetes_300x300  

Körbe-körbe

 

Robert Fico kormányfő a tanácskozást követő sajtótájékoztatóján sokadszor is elmondta, hogy Szlovákiának nincs más alternatívája ezen a kormányon kívül.

 

„Közösen vállaljuk azt, amit 2016-ban aláírtunk. Szlovákiának nincs más lehetősége. Standard politikai fellépésre van szüksége, és ezt a Smer, az SNS és a Most garantálhatja”

 

mondta a kormányfő.

 

A három párt megegyezett abban, hogy gyakrabban és intenzívebben fognak találkozni és tárgyalni a kulcskérdésekről. A következő találkozóra várhatóan már jövő hét kedden kerülhet so, ahol az energiaholding lehetőségeiről fognak tárgyalni. Az energiaholding létrehozása Andrej Danko egyik vesszőparipája volt az elmúlt napokban. Úgy tűnik, partnerei ebben a kérdésben engedtek akaratának.

 

Külön Koalíciós Tanács lesz az U.S.Steel tulajdonos cseréjéről és külpolitikai kérdésekről.

 

Danko helyesel

 

Andrej Danko, az SNS elnöke egyetértett Robert Ficoval abban, hogy nem tudja elképzelni az együttműködést „azzal, ami ma a politikai színtéren látható” – utalva az ellenzékre.

 

„Én nagyon örülök ennek a koalíciónak, ami előrevitt bennünket. Van ok arra, hogy tovább haladjunk ezen az úton, és az emberek problémáival foglalkozzunk”

 

Bugár: Van válság? Na ugye, hogy nincs

 

Bugár Béla, a Most-Híd elnöke a sajtótájékoztatón azt nyilatkozta:

 

„Önök is láthatják, hogy nincs itt válság. Tudatosítaniuk kell, hogy mindenki a programnyilatkozatban foglaltakat valósítja meg. A kormánykoalíció igyekszik elérni céljait.(…) A kormány teljesíti a programot, a kormány stabil. Ha gond adódik, megoldjuk.”

 

Költői kérdés

 

A Koalíciós Tanács utáni sajtótájékoztató tehát csak arra volt jó, hogy a három kormánypárt megpróbálja eloszlatni a kormányválsággal kapcsolatos találgatásokat. Lényegi döntésről azonban nem hallhattunk, csupán elmondták, hogy tárgyaltak arról, miről fognak tárgyalni. Ezen kívül megismételték a már korábban is hangoztatott álláspontjaikat.

 

Bugár Béla például hosszan beszélt arról, miért volt kénytelen belépni ebbe a kormányba. Indoklásul megemlítetette a soros EU-elnökséget „és még sok más dolgot”, köztük a Brexitet is. Ismételve önmagát kiemelte, hogy „ez volt a ésszerűbb döntés” az előrehozott választásokkal szemben. Bár a jelenlévő újságíróknak feltette a kérdést, hogy szerintük melyik megoldás lett volna a felelősségteljesebb, választ értelemszerűen nem várt.

 

 

Körkép.sk

Nyitókép: Ta3.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!