Csáky Pál  szerint a Magyar közösség Pártja nagyon kritikusan figyeli a jelenlegi kormánykoalíció munkáját, beleértbe a Most-Híd tevékenységét is. „Az MKP nem drukkol ennek a koalíciónak, örülnénk, ha minél hamarabb véget érne” – jelentette ki a Teraz.sk hírportál TABLET.TV című interjúműsorában. 

 

Csáky értelmetlennek tartja Bugár Béla Most-Híd-elnök szavait, miszerint a soron következő megyei választás lehet a két párt közötti együttműködés próbája.

 

„Egy politikai párt természetesen nem lehet elszigetelt. Szükséges együttműködnünk megyei, országos és helyi szinten is. De világosan meg kell mondanunk, miről szól az együttműködés. Ezeknek pedig technikai kérdéseknek kell lenniük.”

 

– mondta

 hirdetes_300x300  

 

„A Most-Híd bizniszpárt” 

 

„Jelentős kifogásaink vannak a jelenlegi kormánykoalíciót illetően. Főleg a praktikái és mesterkedései kapcsán. Nem szeretnénk Bugár úr felszólalásait támogatni, amint éppen Kaliňákot védi. Úgy gondoljuk, hogy a Most-Híd egy bizniszpárt, de a politikai biznisz pártja is. Az MKP nem szeretne egy korrupciós emésztőgödörbe lépni. Ne legyenek illúzióink, hogy minden rendben van a korrupcióval. Úgy teszünk, mintha minden rendben lenne, de a háttérben törvénytelen folyamatok, üzletek és korrupció zajlik. Ezt nem tűrhetjük el. A szlovákiai politikusok között ki ül börtönben korrupció miatt?

 

Az EP-képviselő helyeselte azt a parlamenti döntést, miszerint a megyei választások egyfordulósak lesznek, csakúgy, mint a megyei és helyhatósági választások egy időpontra történő összevonását. Csáky elmondása szerint ez még eredetileg a Dzurinda-kormány javaslata volt, csak nem támogatták elegen. Egy története szerint František Mikloško egykori KDH-elnök akkor azt mondta, hogy a nyitrai püspök nem szeretne magyar megyeelnököt látni a megyében.

 

Rámutatott arra is, hogy a kerületek rendszere nem lett jól kidolgozva, ennek oka pedig a magyar nemzetiségű politikusok tevékenységének korlátozása volt. Csallóköz például három megyébe lett szétosztva. Csáky azonban nem ért egyet Miroslav Beblavý független képviselő javaslatával, miszerint a megyéket el kell törölni.

 

Európai Parlament

 

Csáky a műsorban kitért az aktuális európai történésekre is. Az Európai Parlamentnek januártól új elnöke van Antonio Tajani személyében, aki az Európai Néppárt (EPP) jelöltje. Miközben az Európai Bizottság elnöke (Juncker) és az Európa Tanács (Tusk) elnöke is  a néppárt tagja, így mindhárom vezető uniós tisztség az EPP ellenőrzése alatt van.

 

„Az Európai Néppárt az Európai Parlament legerősebb pártja, de nincs abszolút többségünk. Egy rendkívül összetett tárgyalások során született eredményről van szó, formálisan három független tisztségről. Nincs kifogásom az ellen, hogy valamelyik tisztséget más párt jelöltje töltse be. Tusk úr kérdése még nyitott. Erről azonban a tanács tagjai döntenek, tehát az elnökök és miniszterelnökök. Bárki javasolhat bárkit, de minden ország rendelkezik vétójoggal is.”

 

A szlovák elnökségről elmondta, hogy technikai szempontból a képviselők többsége jól értékelte az elnökség munkáját, ugyanakkor egyesek kritikusan viszonyulnak Robert Fico kormányfő néhány kijelentéséhez. Kiemelte a pozsonyi találkozót, ahova először nem kaptak meghívót a britek képviselői. Szerinte a Brexit egy hosszútávú probléma, amelynek még nem látni a végét.  Szerinte hiába üzente meg Theresa May a skótoknak, hogy ők sem maradnak az EU tagja, ez történhet másképp is.

 

Teraz.sk
kép: Tablet TV

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!