Bár a Magyar Közösség Pártja jelenleg parlamenten kívüli politikai erő, Dél-Szlovákiában továbbra is komoly szereplő.

 

A közelgő megyei választások előtt ezért úgy a jelenlegi parlamenti ellenzék, mint a Most-Híd is Menyhárték kegyeit keresik. Az MKP mindkét táborral tárgyalni fog. A legutóbbi parlamenti választásokon a párt közel 110 ezer szavazatot szerzett, ami kevés volt a parlamenti küszöb átlépéséhez. Megyei szinten viszont továbbra is erősek. Az öt magyarok lakta megyéből háromban kormányoznak. Pozsony, Nagyszombat és Kassa megyében három megyei alelnökük van, emellett 41 megyei képviselővel is rendelkeznek.

 

Éppen ez a megyei erő teszi vonzóvá a pártot úgy az ellenzéki Sas és OĽaNO, mint a Ficoval és Dankoval kormányzó Most-Híd számára.

 

 hirdetes_300x300  

„Egyelőre korai koalícióról beszélni, de az MKP nem zárja ki az együttműködés lehetőségét, “ mondta a Hospodárske Novinynek az MKP sajtóosztálya.

 

A KDH lehet a kerékkötő

 

Az SaS elnöke, Richard Sulík azt mondja, egyelőre informálisan beszélt az MKP elnökével, Menyhárt Józseffal. „A cél a személyes találkozó, melyen felmérhetjük, van-e lehetőség az együttműködésre. Amennyiben igen, örömmel megkötjük,“ nyilatkozta Sulík.

 

Igor Matovičcsal már találkozott is Menyhárt. Múlt heti tárgyalásukon áttekintették az együttműködés lehetőségeit, de az MKP elnöke érintette a magyar szempontból fontos kérdéseket is.

 

„Míg Bugár Béla már közel egy éve hívja tárgyalóasztalhoz az MKP-t, de eddig még nem került rá sor, nekem elég volt felhívni, és másnap találkoztunk,“

 

mondta Matovič. Az OĽaNO elnöke már a legutóbbi parlamenti választások előtt is az MKP támogatására szólított fel. 250 ezer szórólapot küldött szét Dél-Szlovákiában, melyben arra kérte a polgárokat, hogy válasszák az SaS-t és az MKP-t, mert ők is elutasítják a Smerrel és SNS-szel való koalíciót.

 

Igor Matovič Menyhárt Józseffel az MKP székházában. Kép: Facebook

 

A szintén ellenzéki, parlamenten kívüli KDH, mely ugyanúgy tárgyal az OĽaNO-val, a Hospodárske Noviny szerint vétózhatja az MKP-val való együttműködést. A kereszténydemokratáknak az MKP politikai agendájával van gondjuk, illetve a párt lojalitásával vagy nem lojalitásával Szlovákiával szemben.

 

Sulík vagy Bugár?

 

A Most-Híd szintén érdekelt az MKP-val való egyezségben. Sajtóértesülések szerint a találkozóra hamarosan sor kerül.

 

„Lehet, hogy kezdetben nem fogunk tájékoztatni arról, ami történt, mert fel kell mérnünk, van-e hajlandóság a megegyezésre“

 

nyilatkozta Bugár Béla.

 

Az MKP sajtóosztálya elmondta, hogy a párt konkrét elképzelésekkel érkezik a találkozóra, melyekről egyelőre nem kíván bővebben tájékoztatni.

 

A Hospodárske Noviny által megszólaltatott politológusok úgy látják, nagyobb esély az ellenzéki pártokkal köthető koalíciónak van, már csak a jelenlegi koalícióhoz való hasonló viszonyuk miatt is.

 

Hospodárske Noviny/Körkép.sk

 

Nyitókép: hnonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!