A Smer képviselője, Ján Podmanický Igor Matovičot, az OĽaNO vezérét tartja az ellenzék vezetőjének, akinek azt kívánja, hogy még hosszú maradjon is az. Szerinte ez azért van, mert Richard Sulík SaS-elnök nem Szlovákiában dolgozik. A SITA hírügynökség több képviselőt is megkérdezett a témában. 

 

Blaha: Matovič egy bohóc

 

Kollégája, Ľuboš Blaha úgy gondolja, hogy az ellenzéknek nincs olyan értelemben vett vezetője, mint mondjuk Mikuláš Dzurinda volt egykor. „Sulík nincs képben, és ezt látni. Ráadásul gyenge a tekintélye itthon és külföldön is. Matovič láthatóbb, de teljesen tekintély nélküli, mert egy bohóc és színpadiasan viselkedik.” – mondta a SITA hírügynökségnek.

 

  hirdetes_300x300   

Erik Tomáš, a kormányfő tanácsadója szerint a vezető az az ember, aki képes vezetni az államot. Ő azonban most nem lát ilyen embert az ellenzékben. Andrej Danko SNS-elnök szerint ha Sulíknak kell lennie az ellenzék vezetőjének, akkor az magáért beszél. A SITA hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy a vezetőnek olyan embernek kell lennie, aki rendes és tartja a szavát. Tibor Bernaťák párttársa úgy látja, hogy az ellenzéknek egyáltalán nincs vezetője.

 

Bugár: nehéz kérdés

 

Bugár Béla (Most-Híd) szerint ez nehéz kérdés. „Matovič törekedik arra, hogy az ellenzék vezére legyen, de ennek az az eredménye, hogy kilépnek képviselői csoportjából az emberek. Sulík az Európai Parlamentben van. Az ellenzéknek ma nincs egyértelmű vezetője.”

 

Szerinte egy vezetőnek témákat kell szolgáltatnia, és összekötnie, nem pedig megosztania. A szintén Most-Híd-as Gál Gábor Jozef Mihált és Miroslab Beblavýt tartja vezetőknek.

 

Boris Kollár még soha nem gondolkodott a kérdésen 

 

A Smer rodina képviselője, Peter Pčolinský szerint sincs Szlovákiában ellenzéki vezető. Úgy látja, hogy Matovič több fronton harcol, az SaS-nek meg hiányzik egy vezéregyéniség. Kotlebáék pedig minden fronton harcolnak. Úgy gondolja, hogy egy képviselőnek a menedzseri és kommunikációs képességek mellett rendelkeznie kell egy természetes tekintéllyel is, ilyen azonban ma nem létezik, az újságírók pedig már régóta keresik.

 

Milan Krajniak alelnök Sulíkot nevezte meg, ugyanis ő a legerősebb ellenzéki párt elnöke. „Hogy mi lesz fél év múlva meglátjuk, de most így van” – tette hozzá. Főnöke, Boris Kollár állítólag még soha nem gondolkozott azon, hogy ki lehet az ellenzék vezéregyénisége.

 

Poliačik Sulíkot nevezte meg

 

Martin Poliačik nem túl nagy meglepetésre párttársát, Sulíkot tartja az ellenzék vezérének. Elutasította azokat a vádakat, amelyek szerint ideje nagy részét Szlovákián kívül töltené. „Sulíknak meg van a képessége arra, hogy megállapodásokat kössön és érdeklődik Szlovákia problémái iránt. A Szintén SaS-es  Juraj Droba a párt szakmai csapatát tartja ellenzéki vezérnek, élén a pártelnökkel.

 

A legfontosabb az együttműködés

 

Erika Jurinová (OĽaNO) szerint az a legfontosabb, hogy az ellenzék dolgozzon együtt, ne pedig tolakodjon. Kollégája, Veronika Remišová azzal egészítette ki, hogy ő két kiemelkedő ellenzéki pártot lát a parlamentben  – ez pedig az OĽANO és az SaS, akik jól dolgoznak együtt.

 

„Három évvel a választások előtt számomra kontraproduktívnak tűnhet a vezető keresése. Ráadásul a politikában gyakran látunk olyan személyiségeket, akik pártokat hagynak ott és újakat alapítanak, vagy egyedül dolgoznak. Ez az országnak nem jelent jót.”

 

SME
borítókép: aktualne.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!