A Haladó Szlovákia (Progresívne Slovensko) egyesülés tagjai egyre ritkábban térnek ki a pártalapításra vonatkozó kérdések elől.Vezetőjük, Ivan Štefunko Szlovákia városaiban zajló vitaturnéjuk során azt mondta, hogy pártalapításik egyre reálisabb. 

 

A tizenkét állomásos turné utolsó helyszínén, Pozsonyban Michal Truban vállalkozó (az egyesület igazgatótanácsának tagja) már konkrétabban is beszélt a párt alapításáról.

 

„Idén el szeretnénk dönteni, hogy belevágunk-e. Minden nap közelebb kerülünk hozzá. A cél 2020, de az azt megelőző választások is.”

 

Hogy egy új liberális-irányultságú politikai párt alakul-e Szlovákiában, a szervezet májusi kongresszusán dől el, ahol bemutatják politikai terveiket is.

  hirdetes_300x300   

 

Nem jutnak a Sieť sorsára?

 

A Denník N ellátogatott az utolsó pozsonyi vitaestre, ahol az igazságosságról, a korrupcióról és a szélsőségesek elleni küzdelemről is szó esett.  Michal Truban szerint az egyesületben szeretnék bizonyítani, hogy az előremenetelt békés úton is el lehet érni:

 

„Nem gondoljuk, hogy ilyen beszélgetésekkel megváltjuk Szlovákiát. Kezdő fázisban vagyunk, de tudatosítjuk, hogy mire van szükség ahhoz, hogy békés úton váljunk sikeressé és megmutassuk, hogy a másik rugdosása nélkül is győzni lehet.”

 

Hogy milyen lesz az új párt? Zora Jaurová egyesületi tag szerint inkább liberális, Truban szerint ugyanakkor már nincs értelme jobb és baloldalról beszélni. Szerinte mindegy, hogy merre mozdulnak, a legfontosabb, hogy előre haladjanak.

 

A közönség soraiban felmerült a kérdés, hogy vajon nem jutnak-e a Sieť sorsára. Martin Dubéci – aki Radoslav Procházka államfői kampányát vezette és később a Sieť alapításánál is ott volt (a menekültkérdésben nem egyezett a véleményük, ezért távozott) – szerint nem lehet minden témában megegyezni, a legfontosabbak azonban az emberek.

 

Bekapcsolódnak a megyei választásokba

 

Mivel a Progresívne Slovensko még nem politikai párt, a megyei választásokon ezért csak néhány jelölt támogatásán gondolkodnak. „Nem célunk, hogy felállítunk nyolc megyejelöltet, mert még nem vagyunk politikai párt.” – mondta Dubéci, hozzátéve, hogy el tudja képzelni néhány ember támogatását.

 

Michal Truban hozzátette, hogy amennyiben párttá alakulnak, Miroslav Beblavýval és más politikusokkal is nyitottak az együttműködésre. „Nem szeretnénk a más pártoktól kidobott politikusok gyűjtőhelyévé válni, de örömmel dolgozunk együtt bárkivel, akivel közös az értékrendünk.”

 

Denník N
borítókép: Facebook

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!