Az ellenzék újra megpróbálja visszaállítani 2010 előtti állapotába az állampolgársági törvény. A jelenlegi jogszabábly értelmében több százan vesztették már el állampolgárságukat. 2010-ben a Smer-HZDS-SNS kormány arra reagálva vezette be az állampolgárság megvonásának lehetőséget, hogy Magyarország könnyített eljárásban kínálta fel a felvidéki magyarok számára a magyar állampolgárságot.

 

A jelenleg hatályos jogszabály szerint a szlovák állampolgárság nem önkéntes alapon, lemondónyilatkozattal szűnhet meg, hanem

 

„idegen állampolgárságnak akaratnyilvánítással történő felvételével”

 

A fenti passzus alól csak azok kivételek, akik házasság vagy születés útján szerzik meg egy másik ország állampolgárságát. Ez az állapot ráadásul alkotmányellenes, hiszen az leszögezi, hogy az állampolgárság csak önkéntes alapon „veszíthető el”. Egy jogállamban az alkotmány a legmagasabb rendű törvény, amivel a többi, alsóbb rendű jogszabály tartalma nem ütközhet. Ez a paradoxont azonban politikai akarat hiányában nem téma a kormánypártok száméra, mert egyikük sem érdekelt a téma megnyitásában.

 hirdetes_300x300  

 

Az ellenzék most újabb javaslatot tesz az állampolgársági törvény 2010 előtti állapotához való visszatérésre, és újabb indokokkal támasztja alá annak szükségességét. A javaslat kidolgozói és beterjesztői Ondrej Dostál, Peter Osuský, Martin Poliačik és Martin Klus SaS-es képviselők.

 

Ha a javaslat átmenne a törvényhozáson, megkönnyítené a jelenleg hatályos törvény miatt elvesztett állampolgárság visszaszerzését is.

 

Az ellenzéki politikusok most arra is figyelmeztetnek, hogy Nagy-Britanniában nagyjából 85 ezer szlovák állampolgár él, akik elveszíthetik munkahelyüket és szlovák állampolgárságukat.

 

„Szlovákia nem teheti meg, hogy ennyi szlovák polgár életét megnehezítse. És nem áll érdekében kockáztatni sok képzett szlovák állampolgár elvesztését sem, akik  valamikor a jövőben még hazatérhetnek”

 

mondta Dostál.

 

Teraz.sk

Nyitókép: Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!