A hétvégi politikai vitaműsorok vezető témája Vladimír Mečiar amnesztiáinak lehetséges eltörlése volt.

 

Az ellenzék sokadszor nyújtotta be a parlamentbe az eltörlésükre vonatkozó javaslatot. Amíg a KDH a törvényhozás része volt, elsősorban hozzájuk volt köthető ez az aktivitás. Az elmúlt két alkalommal Ján Budaj, aj OĽaNO frakciójában ülő ellenzéki képviselő vezetésével lett benyújtva a javaslat.

 

Miroslav Číž (Smer), az RTVS az 5 perc múlva 12 műsorában hangsúlyozta, hogy pártja már megalakulásakor is morálisan elítélte az amnesztiákat, politikailag elfogadhatatlannak nevezte azokat, és a témában végig konzisztens álláspontot képviselnek. Eltörölni viszont jogilag lehetetlennek tartják. Mint elmondta, semmilyen új fejlemény nem került felszínre, ami az aktuális helyzeten változtatna,

 

 hirdetes_810x300  

„Hogy mégis be lett nyújtva az eltörlésükre vonatkozó javaslat, színtiszta politikum. Az ellenzék így szeretné ellehetetleníteni a kormánykoalíciót,”

 

hangsúlyozta Číž.

 

A kormánykoalíciós Peter Kresák (Most-Híd) alkotmányjogász és korábbi alkotmánybíró elmondta, hogy jogászként számára ez nem csak politikai ügy. Rámutatott a kérdés jogi vetületére, mely árnyékot vet Szlovákiára, mint jogállamra.

 

„Elfogadható számunkra, hogy az államhatalom durván megsértette az alkotmányt?”

 

tette fel a kérdést Kresák, aki szerint a mečiari amnesztiák a szlovák jogrend durva megcsúfolását jelentik, és az Alkotmánybíróság bevonása nélkül is eltörölhetőek. Meggyőződése, hogy „valamit tenni kell a kérdésben”.

 

Kép: rtvs.sk

 

A műsorban szintén szereplő Martin Poliačik (SaS) és Ján Budaj ellenzéki képviselők megerősítették, hogy érdekük az amnesztiák mielőbbi eltörlése már csak azért is, hogy a felelősök elnyerjék büntetésüket, károsultjai pedig jogorvoslati és morális igazságszolgáltatást kapjanak.

 

A Smer kultuszminisztere, Marek Maďarič és Erik Tomáš, a párt parlamenti képviselője a napokban úgy nyilatkoztak, hogy támogatják a mečiari amnesztiák eltörlését.

 

Körkép.sk/teraz.sk

 

Kép: rtvs.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!