Robert Fico (Smer-SD) kormányfő az elmúlt időszakban kezdte el aktív korrupcióellenes kampányát, még a legnagyobb korrupcióellenes szervezetekkel is tárgyalt. Ma, egy korrupcióellenes rendezvényen ismertette konkrétabb lépéseit. 

 

„Az embereknek érezniük kell a félelmet, hogy tudják, amikor pénzt kérnek, akkor a másik oldal együttműködhet a rendőrséggel.”

 

Jobb védelem a korrupciót bejelentőknek

 

Fico jelezte, hogy a postafiók-cégek elleni törvény elfogadása után jogilag is korlátok közé szeretnék szorítani a korrupciót. „Teljesen új törvényt készítünk a bűncselekményt bejelentőkről. Ez egy különleges törvény lesz a korrupciót jelzők védelme érdekében.”

 hirdetes_810x300  

 

A kormányfő szerint a mostani törvény ugyan hatásos, de pontatlan. Ezért szeretné, hogy a védelem más jogi rendeletekben is megjelenjen.

 

Levél a polgármestereknek

 

Az elmúlt hét során Fico találkozott a legnagyobb korrupcióellenes szervezetekkel, hogy együttműködésre bírja őket. Szintén egy héttel korábban már felszólította a polgármestereket és a minden pénzügyi támogatást kapó személyt, hogy jelentse a korrupciót, ha tud róla.

 

„Minden polgármesternek és főpolgármesternek küldök egy levelet és arra kérem őket, hogy dolgozzunk együtt, ugyanis a városok és községek gyakori igénylői a támogatásoknak.”

 

Panasszal egyenesen a kormányfőhöz

 

Fico a magáncégeket és magasabb szintű önkormányzati egységeket is felügyelné, főleg azokat, akik uniós vagy egyéb forrásokból szereznek támogatásokat. Abban az esetben, ha valaki egy polgármesterhez fordult, hogy megpróbálja megvesztegetni, azt várja tőlük, hogy bejelenti. Ha egy rendőr esetleg elutasítana egy hasonló keresetet, esetleg elrejtené, akkor nagyon gyors eljárás alá kerülne – vagyis rögtön elbocsájtanák. Fico állítólag keresi a megoldást, hogy az emberek rögtön hozzá forduljanak hasonló probléma esetén.

 

Létezik korrupció a legfelsőbb szinteken?

 

A kormányfő szerint Szlovákia már idáig is sokat tett a korrupció ellen, például a készpénz használatának korlátozásával. Januárban kollégája,  Robert Kaliňák belügyminiszter azt mondta, hogy nem lehet üldözni a korrupciót a legfelsőbb szinteken, ugyanis ott nem létezik.  A kormány kritikusai is legtöbbször azzal érvelnek, hogy korrupcióellenes harc ide vagy oda, Szlovákiában még egy politikust sem vontak eljárás alá vagy csuktak le korrupció miatt.

 

 

Aktuality.sk
kép: hnonline.sk

 

Eltűnt milliárdok nyomában: az elmúlt 10 év legnagyobb korrupciós botrányai

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!