A kormánypártok elnökei tegnap bejelentették, hogy a kormány olyan törvénymódosítást fogad el, amellyel felhatalmazza a parlamentet az amnesztiák eltörlésére, egyúttal az Alkotmánybíróságnak kell kijelentenie, hogy jogos-e a döntésük, mégpedig 2 hónapon belül.

 

Igor Matovič (OĽANO-NOVA) szerint a kormány terve az amnesztiák eltörlésére csupán mézesmadzag, amivel Fico biztosítani akarja saját maga és pártja számára az érinthetetlenséget.

 

„A szavazás után bár mindannyian örülünk majd, hogy segítettük az igazság érvénysülését Mečiarral szemben, (…) de egyúttal aláírjuk Fico, Danko és a többi tolvaj érinthetetlenségét, akik Szlovákiát szétrabolták”

 

Nyilatkozta tegnapi sajtótájékoztatóján Matovič, aki szerint Robert Fico „megoldásával” ugyan részben felkínálja Mečiar büntethetőségét, de cserébe a parlamenttel saját jelöltjeit ülteti az alkotmánybíróságba egészen 2031-ig.

 hirdetes_300x300  

 

Az igazság vak, de hogy épp mennyire, arról az Alkotmánybíróság dönt. Forrás: kisockespravy.sk

 

Az ellenzéki politikus szerint ugyanis a kormány arra használja az amnesztiák ügyét, hogy rákényszerítse Andrej Kiska köztársasági elnököt a Smer által jelölt bírók alkotmánybírói kinevezésére – amit eddig az államfő elutasított. Jelenleg a 13 tagú testület csak 10 bíróval rendelkezik.

 

„Ujjal mutogatnak majd rá, hogy ha az államfő biztosítani akarja, hogy a kormány javaslata átmenjen az alkotmánybíróságon, pótolja a taláros testület hiányzó tagjait, mert másképp nem lesz meg a többség [az alkotmánybíróságban]. És azért nem lesz meg, mert az [alkotmánybírák között] Mečiar kinevezettjei ülnek. (…) azok az alkotmánybírók, akik a mi alkotmányos rendünkről döntenek, Vladimír Mečiar kinevezettjei.”

 

magyarázza az OĽANO elnöke, hozzátéve, hogy ha a kormánynak „sikerül elfoglalnia az alkotmánybíróságot 2031-ig saját embereikkel, akkor 2031-ig nem lesz igazságosság”.

 

 

Tízből hárman közvetlenül kötődnek a HZDS-hez

 

Az Akotmánybíróság HZDS-hez és a Mečiar-érához kötődő tagjai közt ott van maga a taláros testület jelenlegi elnöke, Iveta Macejková, aki a HZDS kormánya idején esélyes volt az igazságügyi miniszteri székre is.

 

Milan Ľalík az igazságügyi minisztérium civiljogi osztályának igazgatója volt akkor, mikor a minisztérium élén  Štefan Harabin állt.

 

Peter Brňák alkotmánybíró egyenesen benn volt a HZDS-ben. A Gaulieder-botrány során a képviselő mandátumának megvonása mellett szavazott, ami egyébként alkotmányellenes volt.

 

A képen Vladimír Mečiar, aki szerint az elhunyt egykori államfő, Michal Kováč a pénz szerelmese volt, saját magáról pedig mint szerény juhpásztorról beszélt. Mečiarnak Trencsénteplicen van luxusvillája (Elektra), amelynek csak a fenntartási költségei magasabbak, mint az átlagnyugdíj. Fotó: Aktuality.sk

 

A politikusok állításával ellentétben, az amnesztiák eltörlése aligha ossza meg a társadalmat, a politikát azonban igen. Sokan azzal magyarázzák, hogy az eltörlésük ellen foglalnak állást, hogy a lépéssel csupán a parlament újra feltépi a társadalom régi sebeit, mások szerint törvénybeütköző az amnesztiákat firtatni.

 

Az egykori Mečiar-kormány egészségügyi minisztere, Irena Belohorská szerint

 

„Sem a betegellátásban, sem a jogban nem lehet visszamenőleg beavatkozni a folyamatba”

 

Az Alkotmánybíróság egykori elnöke és Fico egykori minisztere, Štefan Harabin pedig úgy véli:

 

„A joghoz nem a politikusoknak kéne hozzászólnia, hanem a jogászoknak. A politikai idióták véleménye nem érdekel. Az amnesztiák sérthetetlenek.”

 

Bugár Béla a TA3 műsorában, mikor Vladimír Mečiarral vitázott a témában, azt mondta, azért kell eltörölni az amnesztiákat, hogy tanuljunk belőle, hogy bekerüljön a történelemkönyvekbe. Van azonban, amiről csak az ellenzék ejt szót, mégpedig a bűnösök felelősségre vonásáról. Ezzel kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy Szlovákia rövid fennállása alatt a politikai elitből még soha senkit sem ítéltek el – sem korrupció sem más törvényszegés miatt.

 

Körkép.sk, Aktuality.sk

Nyitókép: SME.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!