Ellenzéki oldalon sincs egyetértés a kormány tervéről, pedig annak elfogadására kétharmados többségre van szükség. Több ellenzéki politikus úgy döntött, hogy a Mečiar amnesztiáinak eltörlésére kidolgozott kormányjavaslatot nem támogatja. Az OĽaNO csak jövő héten foglal állást. 

 

Hosszú hónapokat küzdöttek végig azért, hogy a parlament végre megszüntesse az igazságtalanság szimbólumainak tartott mečiari amnesztiákat, de könnyen lehet, hogy az eddigi legjobb (vagy legkevésbé rossz) eséllyel mégsem élnek. Az ellenzékiek közül többen már eldöntötték, hogy a kormány által javasolt alkotmánymódosítást nem szavazzák meg.

 

Leginkább azt kifogásolják, hogy a koalíció által felvázolt „megoldásban” a végső szó az Alkotmánybíróságé, azonban annak tagjai között szép számmal akadnak olyanok, akik szorosan kötődnek Mečiarhoz, a HZDS-hez vagy a Smerhez. (Ennek hátteréről bővebben itt olvashat)

 

 hirdetes_400x285  
Forrás: SME.sk

 

Az is szerepel az indokok között, hogy a taláros testület elé kerülhetett volna akár Ján Budaj (OĽaNO) javaslata is, természetesen a kormány inkább a saját ötletét preferálta. Ondrej Dostál (SaS) szerint a parlament most sem fogja megszavazni az amnesztiák eltörlését:

 

„Senkinek sem szabadna ráharapni a koalíció csalijára, ami nem az eltörlésről szól”

 

A kormány javaslatának elfogadásához legalább 90 igen szavazatra van szükség.

 

Kotlebáékon múlhat 

 

Boris Kollár (Sme rodina) képviselő csütörtökön szintén kijelentette, hogy nem támogatja a kormány megoldását, helyette Budaj indítványára fog szavazni. Ha az SaS és az OĽaNO-NOVA szintén erre a döntésre jut, a koalíció már csak Kotlebáékra számíthat. Az ĽSNS még nem határozta el magát.

 

Kotlebák döntése elég kétesélyes, az utóbbi hetekben a kormánykoalícó több fronton is támadást indított az extrémisták ellen, a NAKA tegnap vádat emelt Kotleba egyik képviselője, Milan Mazurek ellen, a Belügyminisztérium pedig külön speciális egységet hozott létre a szélsőségesek utáni nyomozásra.

 

Körülbelül tíz ellenzéki szavazatra van szükség a javaslat elfogadásához, amennyiben a komránypártok képesek egységesen szavazni.

 

 

Körkép.sk, SME.sk

Nyitókép: DennikN.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!