Egy évvel ezelőtt leendő kormányfőként beszéltek róla. A szlovák politika feltörekvő csillaga azonban saját magát intézte el és lett kifogyhatatlan humorforrás az interneten. 

 

Becsvágyó, mindig megfontolt, soha nem vulgáris. Andrej Danko 2016. március 6-ra virradóra életének legszebb pillanatait élte meg. A Ján Slota által a megszűnés szélére sodort Szlovák Nemzeti Pártot sikeresen bejuttatta a parlamentbe.

 

Danko „sikertörténete” nagyjából egy évvel ezelőtt indult. Csaknem ismeretlen politikusként lett a második legmagasabb közjogi méltóság, az SNS pedig három minisztériumot kapott. A népszerűsége folyamatosan növekedett, ő pedig be is jelentette, hogy egy nap szeretne a kormányfői székbe ülni.

 

 hirdetes_810x300  

Ma már nem beszélnek úgy Dankoról, mint leendő miniszterelnökről. Az interneten furcsa ötletein, megszólalásain és katonai „hőstettein” röhögnek.  Mindeközben Danko pedig ellenségeket is gyűjtött, az ellenzékben és a kormánykoalícióban is – a szlovák politika feltörekvő csillaga saját magát intézte el.

 

A jövő miniszterelnöke?

 

2016 augusztusában Danko magabiztosan kijelentette, hogy el tudná magát képzelni a jövőben miniszterelnökként. Nem volt akkor ebben semmi különös, Robert Fico háza előtt emberek ezrei tüntettek a Bašternák-ügy miatt, az SNS vezére pedig csendben bebiztosította pozícióját.

 

De nem a pártot, hanem a kormánykoalíciót tesztelte. Miközben Slota egykori minisztereinek visszahívásánál veszítette el idegeit és tépett szét felmentéseket, addig Danko már a legkisebb ügyeknél is felkapta a vizet. Kezdődött ez a koncessziós díjak ötletével, amikor is Danko keményen elutasította Mareka Maďarič kulturális miniszter javaslatát a közmédia illetékeinek emelésével.  Az SNS végül elérte a célját, a téma személyes üggyé vált Danko és Maďarič között, ami a mai napig tart.

 

 

Értelmetlen háborúk

 

„Nekem egy miniszter sem fogja pengetni az idegeimet” – mondta Danko a legerősebb kormánypárt tagjáról. De más Smeres képviselővel is meggyűlt a baja, Erik Tomášt, a kormányfő tanácsadóját azzal gyanúsította meg, hogy  a „kulisszák mögötti” manipulációival konfliktust idézett elő közte és a kormányfő között.

 

 

A parlamentben azonban még keményebben viselkedett, az ellenzéki képviselők megregulázása érdekében szigorította a házszabályt. Eltűntek a transzparensek, segédkellékek, korlátozva lett a felszólalási idő – Danko pedig sikeresen magára szabadította legkomolyabb ellenzéki ellenfelét, Igor Matovičot.

 

Arról már nem kell beszámolnunk, mennyi vádaskodás és rágalmazás zajlott közöttük, Danko pedig rendes politikusként próbálta feltüntetni magát, aki mindvégig küzd a nem megszokott pártok ellen és az emberek segítségére siet. Az SNS támogatottsága júniusban 14,5 százalék körül volt a Focus szerint (a választásokon 8,6-ot kapott). Idén januárban és februárban már csak 10 százalék.

 

Danko kapitány

 

A nemzetiek eredményét maga Danko rombolta le. A Denník N januárban észrevette, hogy az SNS-es Peter Gajdoš nyolc tisztfokozatot előlépve kapitánnyá léptette elő kollégáját. Danko pedig mintha teljesen megzavarodott volna, nem tudott volna reagálni a vádakra.

 

Helyette inkább kitüntetést csókolgatott, bizonygatta, hogy megérdemli és teljesen értelmetlen magyarázatokat alkotott – ezzel pedig a közröhej tárgyává vált az interneten, videók és mémek készültek róla. Az SNS-ben akkora pánik tört ki a trollhadjárat miatt, hogy Facebook oldalukat is gyorsan törölték.

 

Dankonak a RegioJet Pozsony-Kassa szakaszról való elűzése sem tett jót, aki erőszakosan próbálta kitolni a cseh vállalatot az állami vasutak javára – sikerrel. A több hétig tartó szenvedés után azonban hirtelen erőre kapott, az energiaárak körül kirobbant botrány miatt felszólította Robert Ficot, hogy azonnal hívja vissza funkciójából Jozef Holjenčíket, az árszabályozási hivatal vezetőjét. A felmérések alapján azonban ez még nem segített rajta.

 

forrás: Aktuality.sk
kép: postoj.sk

 

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!