Igencsak meglepő, ugyanakkor vitatott eredményt hozott a nagyszombati Szent Cirill és Metód Egyetem Tömegkommunikációs Kara által 2017. március 2. és 8. között 2658 személy megkérdezésével készült felmérés.

 

Ezek szerint, ha most tartanák a parlamenti választásokat, azokat az SaS nyerné, a szavazatok 22,18 százalékával. Második helyen a Smer végezne 21,06 százalékkal.

 

Rajtuk kívül még öt párt jutna a szlovák törvényhozásba a következő eredményekkel: OĽaNO – 13,04%, Sme rodina – 9,01%, Kotleba – ĽSNS – 8,4%, KDH – 7,75% és SNS – 7,07%. A Most-Híd 3,03 százalékkal kiesbe a parlamentből.

 

 hirdetes_810x300  

A felmérés kitér az alakulóban levő új pártra is, mely a szavazatok 3,43 százalékát szerezné meg. A felmérés szerint a válaszadók 75,96% százaléka venne részt a választásokon. Ez a hasonló felmérésekhez képest magas szám, ami azt jelzi, hogy a társadalomban nagy a változások iránti igény.

 

A felmérés a válaszadók véletlenszerű, kor, nem, lakhely és végzettség alapján való kiválasztásával, nemzetiségi kvóta nélkül készült. Eazt jelenti, hogy nem vették figyelembe az ország nemzetiségi arányait. Még egyszerűbben fogalmazva, a megkérdezettek körénél nem volt betartva az ország nemzetiségi aránya, azaz az itt élő magyarok lélekszáma. Ez részben magyarázatot adhat a Most-Híd gyengébb eredményére (magyar választók hiánya), illetve hogy a Menyhárt József vezette MKP miért maradt ki teljesen a szórásból,

 

Körkép.sk

 

Nyitókép: aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!