Sosem volt tervben egy olyan koalíció, amit Richard Sulík vezet – jelentette ki Andrej Danko (SNS) házelnök a TA3 V politike című vitaműsorában. Igor Matovič szerint az MKP elnöke jobban beszél szlovákul, mint Danko.

 

A TA3 vitaműsorának mai adásában aligha volt valódi vita. Bár a meghívott vendégek között az összes parlamenti párt elnöke ott volt, a műsor két turnusban valósult meg, az elsőben a kormánypárti, a másodikban az ellenzéki pártvezérek ültek egy asztalhoz. Az utóbbiaknál annyival volt élénkebb a beszélgetés, hogy Marián Kotleba is vállalta a szereplést.

 

Danko állítása szerint a jelenlegi kormánykoalíció létrejötte nem előre eltervezett volt, hanem párbeszéd hívta életre. Többször is elmondta, hogy nem volt más alternatíva. Bár az SNS elnöke már a kormánykoalíció megalakulása után pár hónappal tárgyalt Richard Sulíkkal az előrehozott választásokról, most azt állította, hogy sosem volt tervben, még a választások másnapján sem, hogy egy Sulík vezette koalícióban vegyen részt.

 

 hirdetes_810x300  

„Olyasvalakivel nem lehet politizálni, aki állandóan vádaskodik és becsmérel. (…) Nem mintha ebben a kabinetben nem lett volna olyan konfliktus, ami a kormány széteséséhez vezethetne”

 

mondta az SNS elnöke a köztévé üzembentartási díjainak témáját is érintve.

 

Fico újra a sajtót ostorozta

 

Robert Fico a műsorban elmondta, hogy elutasít minden, a kormány megalakulásának jogosságát kétségbe vonó véleményt, mert a koalíció összetétele a szavazók akaratát tükrözi. A kormányfő szerint a mai ellenzéki pártok nem lettek volna képesek levezényelni a soros uniós elnökséget. Újra az újságírókat és a tévériportereket bírálta, mert szerinte szelektíven mutatják be a tényeket.

 

Fico kijelentette, hogy az igazságszolgáltatás és a belügyminisztérium megfelelő működését jelzi, hogy vádat emeltek a Bašternák-ügyben. A kormányfő Dankot is dicsérte az adásban:

 

„Danko nagyon sokat tett azért, hogy az SNS-nek legyen jelleme, és feltételezem, hogy ez a párt még hosszú ideig jelen lesz a politikában”

 

Bugár: sosem mondtam, hogy a Smerrel kizárt

 

Bugár Béla aligha tud már sok újat mondani.

 

„Sosem mondtam, hogy a Smerrel kizárt [az együttműködés]. Mi azt mondtuk, hogy más volt az elképzelésünk, de a választók így döntöttek. (…) A választók így osztották le a lapokat, ebből kellett összehoznunk egy kormányt”

 

Sulík: A biznisz tartja össze a kormánykoalíciót

 

A műor második felében élénkebb volt a beszélgetés, mert Sulík és Matovič megragadta az alkalmat, hogy bírálja Kotlebát fasiszta retorikája miatt és egyúttal jelezték, nem lépnének vele koalícióra. Matovič kizárta az együttműködést a Most-Híddal is.

 

„Ők kiállnak egymásért, mert a biznisz összeköti őket. Nincs értelme arról beszélni, hogy ki kivel lépne koalícióra. Az SaS már kizárta a Smert és Kotlebáékat”

 

mondta Sulík.

 

 

Forrás: Youtube.com

 

„Fico már 10 éve ígérgeti a szociális államot. A munkatörvénykönyv azonban még mindig nem biztosít semmilyen túlórabért a szombaton és vasárnap végzett munkáért. Akkor Fico mégis hogyan építi a szociális államot, ha ilyen alapvető dolgot képtelen teljesíteni?”

 

mondta Matovič, aki Dankora és Bugárra is tett megjegyzést.

 

„Van itt két párt (MKP, KDH – a szerk. megj.) kétszázezer választóval, és ezeknek a választóknak nincs a parlamentben képviselete. Bugár nem volt képes találkozni az MKP új elnökével, Menyhárttal, pedig ő egy normális ember, aki háromszor jobban tud szlovákul, mint az SNS elnöke (…). Ha sikerült a KDH-t és az MKP-t bejuttatni a parlamentbe, (…) akkor összefoghatnánk az ellenzéket (…).”

 

Kotleba rendszerint kikérte magának, hogy a Smerrel hasonlítsák össze:

 

„Ne hasonlítson Ficohoz, mi nem raboltik szét az országot, mi nem lopunk”

 

Boris Kollár kevésbé támadta Kotlebát, ellenben Ficot és a Smert kritizálta

 

„Mögöttünk nincsenek oligarchák, akiket elsőként kell kielégíteni.

 

Matovič megkérdezte Kotlebát, hogy nyilvánosan megígéri-e, hogy pártja nem támogatja második olvasatban az amnesztiák eltörléséről szóló koalíciós javaslatot, ha a kormány nem törli el az összes elnöki kegyelmet (és nem csak ifj. MIchal Kováčét). A válasz egyértelmű igen volt.

 

https://www.youtube.com/watch?v=mDvk7rYUM2Q

 

Körkép.sk

Nyitókép: youtube.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!