A parlament – a tervek szerint – ma szavaz a mečiari amnesztiákról. Az egykori kormányfő nevéhez fűződő amnesztiák ellehetetlenítették az ifj. Michal Kováč elrablását elkövetők felelősségre vonását illetve Róbert Remiáš halála körülményeinek tisztázását. Mindkét eset a ’90-es évek viharos politikai időszakában történt.

 

Kedden 112 parlamenti képviselő küldte a kormány által beterjesztett javaslatot második olvasatba. Most már módosító javaslatokat is tehetnek az képviselők, ezzel a lehetőséggel az ellenzék nagy valószínűséggel élni is fog.

 

Igor Matovič (OĽaNO) a legfontosabbnak annak megakadályozását tartja, hogy a javaslat lehetővé tegye az akkor elkövetett bűncselekmények elévülését.

 

 hirdetes_810x300  

Mások azt nehezményezik, hogy minden alkotmánytörvény érvényességéről az alkotmánybíróságnak kell döntenie – jelenleg akkor kerül a taláros testület elé egy törvény, ha 30 képviselő azt indítványozza.

 

Azt sem tartják igazságosnak az ellenzékiek, hogy a koalíciós javaslat szerint az amnesztiákkal eltörlik Michal Kováč fiának adott kegyelmét is, amit az akkori elnök a Technopol botrány kapcsán adott ki. Ezek a kegyelmek azonban nem csak ifj. Michal Kováčot mentették fel, hanem például Marián Kočner vállalkozót is. A koalíciós javaslat például az ő kegyelmét már nem vonná vissza.

 

Aktuality.sk

Nyitókép: Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!