Tegnap a parlament koalíciós és ellenzéki szavazatokkal módosította a szlovák alkotmányt, megkezdődhet a mečiari amnesztiák eltörlésének folyamata. A tisztánlátás végett jó, ha áttekintjük, mi is történt valójában.

 

Eredetileg két javaslat volt az asztalon, mindkettő ugyanazt javasolta. Egy koalíciós és egy ellenzéki. Az ellenzék ugyanis,  – mivel Robert Fico pártja és az SNS húsz évig azt hangoztatta, hogy az amnesztiák eltörölhetetlenek, majd néhány hete a kormányfő hirtelen mégis köpönyeget fordított – , érhető módon óvatosan állt a témához és gyanakodott. Mi van, ha Ficot csak a társadalmi nyomás és a korrupcióval szembeni növekvő közfelháborodás vitte kényszerpályára, de valójában esze ágában sincs, hogy az amnesztiák eltörlésével a bűnösök meglakoljanak?

 

Az ellenzék ezért saját javaslatot dolgozott ki, amit a koalíció lesöpört. Majd az ellenzék ezután öt konkrét módosítást készített a koalíciós javaslathoz, hogy annak kockázatait csökkentse.

 

 hirdetes_400x285  

A tegnap elfogadott alkotmánymódosítással Fico, Danko és Bugár óriási felelősséget vállalt. Egyrészt lesöpörték az asztalról az ellenzéki javaslatot és saját verziójukat verték át, másrészt az ellenzék módosításainak többségét sem engedték bedolgozni.

 

Könnyen lehet, hogy csapdába csalták az országot.

 

Így mindenki, aki most tapsol a tegnapi döntésnek, jól figyeljen: Mečiar amnesztiáit ugyanis tegnap még nem törölték el. Ahhoz előbb az Alkotmánybíróság döntése is szükséges, mely tele van Mečiar embereivel.

 

De ami még fontosabb, önmagában az amnesztiák eltörlésével sem történik semmi, attól még nem áll helyre az igazságosság.

Ehhez a bíróságokra, ügyészségekre (rendőrségre kevésbé, ők már a kilencvenes években lényegében felderítették az egész ügyet) is nagy szükség lesz. Hogy ha már egyszer amnesztiaeltörlés, végre az állami terror kivizsgálása, annak lezárása és a bűnösök megbüntetése is lehetővé váljon.

 

E téren pedig igencsak pesszimisták vagyunk.

 

Fico, Danko, Bugár mindenesetre, míg esetleg kiderül, hogy az egész csak egy jól átgondolt átverés volt, már rég politikai nyugdíjban lesznek. De addig is, elhitetik a néppel, hogy ifj. Michal Kováč elrablóinak és Robert Remiáš gyilkosainak megbüntetése érdekében ők bizony mindent megpróbáltak. Pedig (főleg a Smer és az SNS) ezért valójában vajmi keveset tettek.

 

Király Zsolt

 

Nyitókép: OĽaNO fb-oldala

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!