Délután kezdődött, de még a késő esti órákban is tart Ján Richter munkaügyi miniszter visszahívásáról szóló parlamenti vita – döntés egyenlőre nem született. Élőben követtük az eseményeket:

 

Az ellenzék által benyújtott bizalmatlansági indítványt több mint 50 képviselő írta alá. Kezdeményezői az SaS és az OĽaNO-NOVA. A képviselők szerint a „szociálisügyi minisztériumnak védelmeznie kellene az elesett, megkínzott gyerekeket, nem pedig hagynia, hogy a Čistý deňhez hasonló dolgok megtörténhessenek. Ez egy demokratikus országban megengedhetetlen.”

 

Blahová három órán keresztül beszélt

 

 hirdetes_300x300  

Az ülést délután 16.00 órakor nyitotta meg Bugár Béla (Most-Híd). Először Natália Blahová (SaS) képviselő szólalt fel, aki szerint Richter személyesen felelős a galántai reszocializációs intézményben történtekért. Blahová több órán keresztül sorolta azokat a praktikákat, amelyeket a nevelők alkalmaztak az intézetben lakókkal szemben. Elmondása szerint többször is megalázták őket, cigarettát kaptak szexért cserébe, a wc-be kamerákat helyeztek el.

 

Blahová sokszor idézte a bentlakókat és emlékeztetett, hogy az Akkreditációs Bizottság döntése ellenére Richter nem vonta vissza a Tiszta nap (Čistý deň) intézet működési engedélyét. Szerinte felmerül a gyanú, hogy a minisztert személyes érdekek fűzték az intézet akkreditációjának megtartásához.

 

 

Fico: „Ez egy őrült javaslat”

 

Párttársa, Lucia Ďuriš Nicholsonová szerint ha Richtert ma nem váltják le, akkor a kormány nagyon mélyre süllyed. A kormány részéről Robert Fico (Smer-SD) szólalt fel, aki őrültnek nevezte a javaslatot. Úgy látta, hogy az ülésen egy érv sem hangzott el a munkaügyi miniszter visszahívása mellett, három órán keresztül csak értelmetlenségekről volt szó.

 

Végül Ján Richter (Smer-SD) is mikrofonhoz lépett önmaga védelmében. A galántai intézetben lakó gyerekek szüleinek levelét olvasta fel, miszerint a gyerekeket semmilyen bántalmazás nem érte. A miniszter szerint rémes vádakkal gyanúsították meg az ellenzéki képviselők, de ignorálták a bizonyítékokat és politikai csatározást csináltak az ügyből. Arra kérte a vádaskodókat, hogy ha tudomásuk van bűncselekményről, akkor forduljanak a hatóságokhoz. A miniszter felsorolta eddigi sikeres intézkedéseit és eredményeit, csaknem egy órán keresztül beszélt.

 

A képviselők még 23 órakor is nagyban vitatkoztak, már akik az ülésteremben maradtak. A rendkívüli ülés kimeneteléről holnap reggel számolunk be olvasóinknak.

 

Körkép.sk
borítókép: TASR

 

 

 

 

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!