Továbbra sincs elnöke a NOVA mozgalomnak, amelyet 2017 januárjáig Daniel Lipšic vezetett. Az eredeti elképzelés szerint a márciusi országos tanácson választottak volna új elnököt, Grendel Gábor szerint minél hamarabb meg kell oldani a kialakult helyzetet. 

 

„A legutóbbi hetekben olyan elsöprő ügyeket hozott a politika, hogy néhány aktivitás, mint például a párton belüli kérdések megoldása, eltolódott. Az elkövetkezendő hetekben összehívjuk a párt közgyűlését, szabályaink szerint ennek kétévente kellene megtörténnie. Ott fogunk majd foglalkozni a kérdéssel, valamint a megyei választásokkal is.”

 

-nyilatkozta Grendel Gábor alelnök a TASR hírügynökségnek. Elmondása szerint a NOVA-t jelenleg a négy alelnök vezeti, nekik pedig van meghatalmazásuk az elnök helyettesítésére. A párt internetes honlapján azonban továbbra is Lipšicet tüntetik fel elnökként. Grendel megjegyezte, hogy a párt weboldala tényleg az utolsó dolog, amely a legutóbbi időben az eszükbe jutott – de az új elnökválasztás után mindenképp frissítik.

 

Arra a kérdésre, hogy vajon indul-e az elnöki posztért, nem adott konkrét választ, de szerinte ha lesz iránta érdeklődés és megtárgyalják, akkor igen.

 hirdetes_300x300  

Lipšic korábban távozott

 

A pártkongresszus egyik legfontosabb témája a NOVA jövője is lehet. Már többször is felmerült a hír, hogy egybeolvadnak az Igor Matovič-vezette OĽaNO mozgalommal. Tekintve, hogy a 2016-os választásokon az ő listájukon indultak és közös parlamenti frakcióban vannak, ez a lépés teljesen reális. Grendel szerint azonban a választások csak 2020-ban lesznek, ezért most még korai lenne bármilyen döntést hozni.

 

Daniel Lipšic a tavaly szeptemberben történt autóbaleset miatt, melynek során egy idős ember életét vesztette, távozott a parlamentből és az aktív politikai életből. A mozgalomnak azonban továbbra is tagja maradt.

 

„Az összes munkát, amit eddig életemben végeztem, azt mindig igyekeztem teljes erővel csinálni. Azután, ami hétfőn történt, amikor is kihunyt egy emberi élet, úgy véltem nem tudnám a képviselői mandátumomat teljes mértékben ellátni. Ennél az oknál fogva úgy döntöttem, hogy távozom a Szlovák Nemzeti Tanács képviselői posztjából”

 

-mondta még 2016-ban. Az Új Többség (Nová väčšina – NOVA) egy politikai mozgalom, amelyben a jobbközép politikai pártok irányvonalai egyesülnek. A pártnak az a célja, hogy egy olyan új többséget teremtsem, amellyel közösen jobbá és igazságosabbá tehetik Szlovákiát. Az egykori belügyminiszter 2012 októberében jegyezte be az új pártot, amely a tavalyi választások előtt szövetséget kötött az OĽaNO mozgalommal, így közös listán indultak.

 

Aktuality.sk , Körkép.sk
kép: Aktuality.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!