Andrej Danko a szlovák parlamentben szigorított be, nemzeti pártbeli kollégája, Peter Plavčan  pedig az oktatási reform keretében a szlovákiai iskolákban nyúlna a rendcsinálás nem akármilyen formájához: azt tervezi a minisztérium, hogy bekamerázza az iskolák tantermeit.

 

Ezzel az iskolavezetők bármelyik pillanatban nyomon követhetik a tanárok és tanulók munkáját, áttekintésük lesz az osztályokban folyó tanítás színvonaláról és a fegyelemről. A TA3 képriportja tudósított az ellentmondásos minisztériumi tervezetről, melynek bevezetése tovább ingerelheti a pedagógustársadalom türelmét:

 

[stw]

 

 hirdetes_810x300  

Kétségkívül, a kivitelező számára nem akármilyen üzleti lehetőséget jelent Szlovákia összes iskolájában kiépíteni a kamerarendszert. A közbeszerzés győztesének találékony kiválasztásában a SNS-nek már van tapasztalata, emlékezetes volt a 10 évvel ezelőtti „faliújságtender”, amelynek két gyanúsított egykori nemzeti pártbeli építésügyi minisztere – Milan Janušek és Igor Štefanov csak ez év márciusában került bíróság elé. Faliújság közbeszerzés meghirdetésére minden osztályban van, kamerák is jöhetnek!

 

Milan Janušek (B) és Igor Štefanov (J). Kép: archív

 

 

Mindig utáltam iskoláskoromban a nagyszüneteket, mert napi rendszerességgel a folyosón kellett 20 percig körbekörbe sétálni vajas kenyérrel (ez változhatott) a kézben a felügyelő tanárok árgus tekintetének kíséretében. Néha megjelent a felügyelőket felügyelő igazgató vagy helyettese is. Akkor még nem voltak kamerák… Az osztályban csak a két hetes maradhatott meg a nyitott ablakok és a vizes szivaccsal krétaportalanított tábla.

 

A rámenősebb ügyeletes tanárok szigorúan ellenőrizték, nem bújt- e el valaki az osztályban a heteseken kívül. Tudtuk, melyik nap ki ügyel, a megszállott ügyelő tanároknál nem volt nemulass meg bújócska, de kártyacsata se az osztályban maradva! Elég megalázó volt a folyosói körbe-karikába séta, börtönudvart idéző. Akkor inkább már a matekóra a humoros osztályfőnökkel, gondoltam akkoriban!

 

Oktatási reform: új idők, új szelei

 

Most aztán majd az igazgató a képernyő előtt felügyelhet mindent az irodájából: hogy a Julcsiba szerelmes Pisti hányszor húzza meg a copfját Julcsinak számtanórán, kifejezve ezzel egyértelmű érzéseit, miközben a tanár interaktívan a táblánál szenved. És kényelmesen hospitálhatja a tanári interaktivitást is – karosszékből, az íróasztalra feltett lábakkal (nagy valószínűséggel az igazgatói szoba nem lesz bekamerázva).

 

Simán lefülelheti, hogy a tanár mit mondott Pistinek, amikor véletlenül észrevette a copfhúzást, vagy felelősségre vonhatja, miért nem vette észre, mit súgott a jó tanuló a rossznak, megöntözték-e a hetesek a szünetben a cserepes virágokat, milyen volt a sorakozó a tornaórán stb.

 

Hát, nem tudom, miniszter úr, hogy pont ezzel az orwelli utópiát megszégyenítő elképzeléssel kellene megkezdeni a szlovák oktatási reformot. Nem fogják a kamerák visszavetni a diákok szabad véleménynyilvánítását, a tanári kreativitást és az iskolai demokráciát? Nem sérülnének a személyiségi jogok…diákoké, tanároké egyaránt?

 

Száraz Dénes

 

Nyitókép: TA 3

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!