Ha a múlt hétvégén tartották volna a parlamenti választásokat, azt a legnagyobb koalíciós párt, a Smer-SD nyerte volna, hosszú idő után azonban ismét parlamenti párt lenne az MKP – derül ki a Polis Slovakia ügynökség legújabb felméréséből, amelyet a SITA hírügynökségnek készített április 20-25 között telefonos megkérdezéssel.

 

 

A reprezentatív mintát 1353 felnőtt személy alkotta, Szlovákia minden területéről. A megkérdezetteknek a következő kérdésre kellett választ adniuk: Ha ezen a hétvégén tartanák a parlamenti választásokat, akkor melyik pártra, mozgalomra adná szavazatát?

 

 hirdetes_300x300  

 

A második helyen az SaS végezne, a szavazatok 14,7 százalékával. Marián Kotleba pártja, az ĽSNS végezne a harmadik helyen (11,9 százalék), őket követné az OĽANO-NOVA (11,7 százalék), az SNS (9,8 százalék), a Sme rodina – Boris kollár (7 százalék) és a Most-Híd (5,3 százalék). A felmérés különösen pikáns, tekintve, hogy ma tárgyalóasztalhoz ül a két párt vezetése.

 

Parlamentben az MKP

 

Hosszú idő után mérték először 5 százalék fölött az MKP-t. Menyhárték  5,1 százalékkal ismét parlamenti párt lennének. Különösen szoros lehet a verseny, tekintve, hogy a Most-Hídtól alig 0,2 százalék választja el őket. Szintén bekerülnie a törvényhozásba a KDH is, a szavazatok 5,2 százalékával.

 

 

Az eredmények alapján a képviselői mandátumok eloszlása így alakulna: Smer-SD 42, SaS 22, ĽSNS 18, OĽaNO-NOVA 18, SNS 15, Sme rodina – Boris Kollár 11, Most-Híd 8, KDH 8 és MKP 8. A választásokon a válaszadók 55 százaléka venne részt, 21 százalékuk biztos nem szavazna, 24 százalék pedig még bizonytalan.

 

Körkép.sk/Webnoviny.sk
kép: markiza.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!