A parlamentnek májusi ülésén kellene döntenie arról, hogy Igor Matovič, az OĽaNO-NOVA vezére elveszíti-e képviselői mandátumát vagy sem.

 

Az OĽaNO-NOVA vezetője azzal sértett törvényt, hogy kétszer nem függesztette fel vállalkozói engedélyét, amikor parlamenti képviselőként tevékenykedett. Matovičot először 2016 júniusában bírságolta meg a parlament összeférhetetlenségi bizottsága. A szankció ellenére Matovičnak három hónap elteltével is érvényben volt a vállalkozói engedélye. Emiatt a bizottság azt javasolta, hogy fosszák meg őt képviselői mandátumától.

 

Arról, hogy Matovič elveszíti-e képviselői mandátumát vagy sem, végérvényesen a parlament dönt. A mandátum elvesztését a képviselők háromötödének kell támogatnia, vagyis legalább 90 szavazatra van szükség. Ehhez önmagában sem a koalíció, sem az ellenzék nem rendelkezik elegendő vokssal.

 

 hirdetes_810x300  

Ha valóban megfosztanák mandátumától Matovičot, a képviselő az Alkotmánybírósághoz fordulhat, és amíg a bíróság nem dönt, továbbra is a parlamentben ülhet, bár gyakorlatilag már nem lesz mandátuma. Martin Poliačik (SaS), a bizottság elnöke szerint ez teljes káosz lenne.

 

Forrás és nyitókép: aktuality.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!