Utcán a nép úgy Budapesten, mint Pozsonyban. És bár Magyarországon Soros-civiljei politikailag igencsak aktívak, az áprilisi pozsonyi korrupcióellenes tüntetésnek semmi köze a magyar származású multimilliárdoshoz. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy Magyarországnak Soros-kritikus kormánya van, míg Szlovákiában talán a Soroshoz legközelebb álló balliberálisok kvannak hatalmon.

 

Fico mégis  Orbántól inspirálódott, és átvilágítaná a külföldi támogatásból élő civil szervezeteket. Csak mert utcára vonultak és rámutatnak a korrupciós ügyekre.

 

Mindezt ráadásul bármiféle hazai egyeztetés nélkül üzente meg Brüsszelből, amivel igencsak kellemetlen helyzetbe hozta az értékrendjét tekintve Soros Györgyhöz talán legközelebb álló koalíciós partnerét.

 

 hirdetes_810x300  

Az MKP vagy az Orbán iránti gyűlölet kerekedik felül?

 

[stw]

 

A Most-Híd eddig keményen kritizálta az Orbán kormány CEU-val kapcsolatos lépéseit, beleértve az utcán hőbölgőket érintő intézkedéseket is.

 

Bugáréknak most mégis azt kellett a sajtóból megtudniuk, hogy miniszterelnökük olyan jogszabály elfogadását (a pontos tervezet egyelőre még nem ismert) tervezi Szlovákiában, mint amit ők maguk kritizálnak odaát.

 

Kép: Plus 7 dní

 

Szó se róla, a Most-Híd szívesen megregulázná a magyarországi támogatásban is részesülő, velük szemben kritikus szervezeteket. Miközben az állami erőforrásokat (lásd Kisebbségi Kulturális Alap idei támogatásainak botrányos elosztása) saját holdudvaruk lekenyerezésére fordítja, a másik oldalt pedig ahogy csak tudják, megpróbálják ellehetetleníteni.

 

Nincs benne a kormányprogramban

 

A civileket átvilágító törvény nincs benne a szlovák kormányprogramban. A téma eddig fel sem merült a belpolitikában. A Koalíciós Tanács ülésén (tagjai a Smer – SNS – Most-Híd vezetői) sem került még az asztalra, Fico mégis bedobta a témát. Elképzelhető, hogy bele sem gondolva abba, milyen kellemetlen helyzetbe hozza ezzel koalíciós partnerét.

 

Kint is lenni, bent is lenni, korrupcióhoz asszisztálni és „charaktert“ megtartani, szlovák szavazatokkal hatalomra jutni és közben magyarnak megmaradni, transzparensnek, demokratának mutatkozni, közben Ficoval és Kaliňákkal kormányozni…, stb. láthatóan egyre nehezebb.

 

Könnyen lehet, hogy Bugárékra hamarosan újabb megalkuvás vár: Ezúttal a Magyarországon kritizált, civil szervezetek működését átvilágító jogszabály elfogadását nézhetik végig Fico kezdeményezésére. Vagy jöhet a sokadik vargabetű és árukapcsolat.

 

Király Zsolt

 

Nyitókép: nol.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!