A Kisebbségi Kulturális Alapról szóló törvény elfogadása komoly előrelépés lehet a felvidéki magyar kultúra támogatásában. Elsősorban a jövőben a kedvezményezettek rendelkezésére álló nagyobb pénzösszeg miatt. A most-hidas pártsajtó a kulturális autonómia megvalósulásaként értelmezi a törvényt, holott a többi Szlovákiában élő kisebbség, akikre a törvény szintén vonatkozik, ezt nem állítja be ilyen formában.

 

Nem mondhatjuk, hogy megvalósult a felvidéki magyar kulturális autonómia, amennyiben az Alap az országban élő minden kisebbség támogatásának elosztását fogja kezelni. Viszont valahol érthető, hogy a vegyespárt ily módon kommunikálja a törvényt, hiszen a közvéleményben a kulturális autonómia megvalósulásának elérése jól cseng.

 

De ne legyünk rosszmájúak, az előrelépés tényleg kézzelfoghatóvá válhat abban az esetben, ha mindenkire egyaránt és egyformán vonatkozik! Ha nem lesznek pártszínek alapján kedvezményezettebbek! Ennek előfeltétele viszont az elosztásban érdekelt szakbizottságok összetételének mindenki számára elfogadható kialakítása.

 

 hirdetes_400x285  
Az első, és eddig egyetlen felvidéki magyar-magyar párbeszéd az MKP és a Most-híd között Dunaszerdahelyen. Kép: Körkép.sk

 

A kulcs meghatározása lehetne a felvidéki magyar párbeszéd következő, halasztást nem tűrő témája, hogy a közösen elfogadott döntés eloszlassa a felmerülő kételyeket a Kisebbségi Kulturális Alap működését illetően, hiszen mindnyájunk adójának újraelosztásáról van szó.

 

Nincsenek viszont jó előjelek az igazságos elosztással kapcsolatban!

 

[stw]

 

Még szinte meg sem száradt a tinta a törvényhatározat elfogadásának aláírásánál, a Most-Híd máris bejelentette, hogy a Kisebbségi Kulturális Alap a Magyarországról érkező támogatások elosztását is nagyon szívesen elvégezné, esetleg felügyelné, ha ezt a magyar kormány lehetővé tenné.

 

Rigó Konrád tárgyalt is már erről a lehetőségről Potápi János Árpáddal, a magyar Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkárával.

 

„Egyelőre ott tartunk, hogy a magyar fél megértette, az Alap jó dolog, de nem tartja valószínűnek, hogy a magyar fél ezen keresztül bonyolítaná le a Magyarországról érkező támogatások kifizetését”

 

mondta Rigó Konrád kulturális államtitkár, a Most-Híd politikusa.

 

Eleve abszurd a felvetés a vegyespárt részéről, mivel a mindenkori támogató privilégiuma az általa támogatottak köréről döntést hozó szervezetnek a kiválasztása.

 

A kezdeményezés Bugárék részéről viszont kettős politikai célt követhet: egyrészt a magyar kormányt rossz fényben akarja feltüntetni, amiért nem hajlandó az Alapot megbízni a pénzelosztással, másrészt zsarolni akarja az MKP-t azzal, hogy ők is az Alapban gondolkodjanak a magyarországi támogatások elosztásánál. Ellenkező esetben könnyen egyszínűvé válhat a Kisebbségi Kulturális Alap szakbizottságainak összetétele.

 

Potápi viszont csak a tevékenység összehangolásában lát esélyt az együttműködésre:

 

A közeljövőben nem látom, hogy a támogatáspolitikát együttesen tudjuk eldönteni.”

 

mondta a nemzetpolitikáért felelős magyar államtitkár a Pátria rádiónak.

 

A felvidéki politikai kultúra meghatározza sajnos a kultúrpolitikát is!

 

Száraz Dénes

 

Nyitókép: TASR

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!