Amikor 2009-ben a Közbeszerzési Hivatal (ÚVO) úgy döntött, hogy Marian Janušek (SNS) építésügyi miniszter a faliújságtender-ügyben törvényt sértett, Robert Fico kormányfő határozottan döntött: miután megtudta a hivatal vizsgálatának eredményeit, felszólította Janušeket, hogy távozzon tisztségéből. 

 

Az ÚVO hasonló döntését múlt héten ismerhette meg a közvélemény. A hivatal megállapította, hogy Robert Kaliňák belügyminiszter törvényt sértett a pozsonyi Ügyfélközpont szervezésénél. Az épületet, amelyben a központ működik, először bérelte, majd felújíttatta, később pedig versenyeztetés nélkül a minisztérium tulajdonába került. Fico nem reagált a történésekre, hiába próbálta megkeresni az Aktuality.sk portál.

 

Megszólaltak a koalíciós partnerek

 

 hirdetes_300x300  

Kaliňákot a kormányon belül sem merik kritizálni, botrányok ide vagy oda. Az Ügyfélközpont esetére egyébként  Miroslav Beblavý független parlamenti képviselő hívta fel a figyelmet, a hírről mi is beszámoltunk. Az Aktuality megszólaltatta a kormány több képviselőjét is, a belügyminisztert pedig az összes koalíciós párt védelmébe vette:

 

 

„Hallottam Kaliňák úr teljes sajtótájékoztatóját és nem látom ott megoldhatatlan problémákat. Ezenkívül azt is meg kell érteni, hogy ha az ÚVO megállapít valamit, akkor a miniszternek is van joga arra, hogy kifogásolja a döntést és tisztázza a dolgokat.”

 

-mondta Dušan Čaplovič (Smer). A Most-Híd elnöke, Bugár Béla szerint nem a belügyminiszterrel van probléma, hanem a hivatallal, amely az ellenőrzést végezte:

 

„A mi miniszterünkkel megtörtént, hogy olyan döntést kaptunk, amit így is, úgy is lehet értelmezni. Mi védhető az ÚVO részéről? Mi ezért kritizáljuk az ÚVO jelenlegi vezetését, hogy nem határoz meg konkrét állásfoglalást. Feltételezem, hogy a miniszter úr jól tudja, mit tehetett és mit tett meg.”

 

Kaliňák mindent túlél

 

Az ellenzéki képviselők már régóta úgy vélik, hogy a belügyminiszternek korábban le kellett volna mondania. Legutóbb tavaly ősszel tartottak rendkívüli ülés visszahívása érdekében a Bašternák-ügy miatt, sikertelenül.

 

„Kaliňák már akkor le kellett volna mondania, amikor a Bašternák-ügy kirobbant. Már régóta árt ennek az országnak” – kommentálta a belügyminiszter legújabb ügyét Veronika Remišová (OĽANO-NOVA). Hasonlóan vélekedik Ľubomír Galko (SaS) is:

 

„Ha megúszta a  Bašternák-ügyet és az összes többit, ne csodálkozzunk, hogy ez az ügy sem árt neki. Nagyon szoros köteléke lehet Ficoval. Isten tudja, hogy Kaliňák mit tud a kormányfőről. Fico nem tud szabadon dönteni, vagy fél visszahívni, vagy az oligarchák, akik irányítják ezt nem szeretnék.”

 

Aktuality.sk
kép: aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!