Néhány hónappal ezelőtt Ravasz Ábel neve még nem sokat mondott az átlag szlovákiai polgárnak – a felvidéki magyarnak talán valamivel többet. A fiatal most-hidas politikai csillaga azóta van felívelőben, hogy Bugár Béla pártja belement egy – finoman szólva – nem hagyományos koalícióba, Ravasz pedig megkapta a romügyi kormánybiztosi kinevezést. Azóta a Most-Híd alelnökévé választották, és ott láthattuk Bugár balján az MKP – Most-Híd találkozón áprilisban.

 

Nem túlságosan meglepő, hogy az ifjú titán, aki a vegyespárt „szlovmagy” stratégiájának koordinátoraként is kitüntette magát, az Aktuality.sk értesülései szerint Bugár Béla egyik lehetséges utódjaként, a Most-Híd koronahercegeként lépett elő. A szlovák hírportál meg nem nevezett, párton belüli forrásokra hivatkozik.

 

A hírt maga Bugár Béla sem tagadta, bár a kérdésre reagálva kijelentette, hogy kikiáltani valakit koronahercegnek önmagában nem jelent semmit. Arra a kérdésre, hogy Ravasz jó vezére lenne-e a vegyespártnak pedig nem adott választ – mivel nem ő dönt egyedül erről.

 

 hirdetes_300x300  

„Legyen aktív, tudja megszólítani az embereket. És azután kaphat teret. A magam részéről több jelöltet is látok a pártban. Néhányat például az államtitkárok között.

 

Ki jöhet még szóba?

 

[stw]

 

A Körkép.sk is úgy tudja, hogy nem Ravasz az egyedüli „kiválasztott”, Bugár és a párt vezetése pedig eleve a versenyhelyzetben érdekelt. Ezért az utód szerepére az egyelőre még pártfüggetlen Rigó Konrád kulturális államtitkárt is tesztelik. Ravaszhoz hasonlóan dunaszerdahelyi és jól beszél szlovákul. (A Körkép.sk Rigó Konráddal készült interjúját itt olvashatja.)

 

A Sieť „megszűnésével” került a kulturális minisztériumnál az államtitkári székbe. Új Szós, Paraméteres, Ifjú Szivekes kapcsolatai ellenére állítja, pártpolitikai döntések helyett a szakmaiságot kívánja erősíteni a kulturális támogatási rendszerben. Fotó: Körkép.sk

 

Ami Ravaszt illeti, nem élvez osztatlan támogatást párton belül. Sokan kifogásolják például fiatal korát és ebből adódó politikai tapasztalatlanságát. Mielőtt kormánybiztossá lépett elő, akadémiai, elemzői körökben mozgott. Alelnöki tisztségre rajta kívül nyilván mások is számítottak, például ott van Nagy József EP-képviselő, aki a párt régebbi motorosai közül való, mégsem tagja a közvetlen vezetésnek.

 

A Most-Hídnak egy új arc új kezdetet is jelenthet. A parlamenti küszöb felé vészesen süllyedő, magát jobbközépre helyező, szigorúan polgári és nem etnikaiként meghatározó pártra rá is férne a vérfrissítés, persze ennek komoly kockázatai vannak.

 

Most-Hidas identitásváltás is lehet belőle

 

A FOCUS ügynökség tavaly novemberben megjelent, a választásokat elemző tanulmánya szerint ugyanis a Most-Híd választóinak 28 százaléka elsősorban Bugár Béla miatt szavazott a vegyespártra, 12-13 százalékon osztozott a párt kisebbségi, szociális és gazdasági programja. Emiatt elég nehéz elképzelni, hogy komolyabb szavazóvesztés nélkül végbemehet az utódlás, persze, most még a választási ciklus első felében járunk (vagy legalábbis jelenleg még nincs kilátás előrehozott választásokra).

 

A képen Ravasz Ábel, romaügyi kormánybiztos, a Most-Híd egyik alelnöke. Fotó: .tyzden.sk

 

Ravasz pártelnökké választása akár komoly identitásváltást is eredményezhet a vegyespárt számára: a jobbközép párt balra húzódhat. Ravasz a .tyzden szlovák hetilapnak adott interjúban tavaly decemberben úgy nyilatkozott:

 

„baloldali [irányultságú] vagyok. Ráadásul baloldali liberális és emellett még magyar is. Ez szintén nagy mértékben befolyásolja, hogy magamat hova sorolom politikai szempontból. A Most-tal való együttműködés, először mint külső tanácsadó majd mint párttag, számomra logikus döntés volt. Még ha nem is baloldali párt, de nem szélsőjobboldali”

 

Ezután már kevésbé volt meghökkentő, amikor a Smer – SNS – Most-Híd koalícióról azt mondta:

 

„Eredetileg úgy gondoltam, hogy a legjobb megoldás egy nagy, Smer-SaS koalíció lenne, ami a viharos választásokat követően valamiféle legitimitást szolgáltatott volna, de ezt a lehetőséget már rögtön az elején kilőtték, és nem maradt más egyéb, mint ez a megoldás.”

 

És azért azt is meg kell jegyezni, hogy a balliberális irány nem idegen a Most-Hídtól. A párt egyik szellemi megalkotója (Hunčík Péter) maga is a balliberális értékrend meghatározó szlovákiai magyar alakja.

 

Migránskérdésben is egyedül a Most-Híd hirdette Szlovákiában a balliberális befogadó és kvótát javasló álláspontot. És bár egy európai pártcsaládba (Európai Néppárt) tartozik a Fidesszel, a KDNP-vel és az MKP-val, Európa jövőjéről és a magyar nemzetpolitikáról alkotott elképzelése közel sincs összhangban az utóbbi három magyar pártéval. Ebből a szempontból tehát Ravasz kinevezése leginkább csak nevén nevezné a gyereket.

 

Arról nem is beszélve, hogy a legutóbbi megyei választások előtt, egy 2013-ban végzett kutatás megállapította, hogy amennyiben nem lenne jogi akadálya a magyarországi választásokon való részvételnek, a Most-Híd választóinak többsége (már amelyik elmenne szavazni) a magyarországi baloldali koalíciót választotta volna (MSZP-Együtt2014-LMP-DK).

 

Körkép.sk

Nyitókép: Facebook/Bugár Béla

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!