„Szlovákia ne tévessze el a geopolitikai irányt, Oroszország még mindig a Nyugat és a liberális demokrácia stratégiai ellensége” – jelentette ki František Šebej (Most-Híd) parlamenti képviselő, a külügyi bizottság elnöke a TA3 hírtévé V politike (A politikában) című vitaműsorában vasárnap.

 

„Az Amerikai Egyesült Államok, attól függetlenül, hogy ki ül a Fehár Ház ovális irodájában, még mindig a legerősebb és legszükségszerűbb stratégiai szövetségese Európának, így Szlovákiának is”

 

magyarázta Šebej, aki szerint nem meglepő, hogy az orosz befolyás gyanúja megjelent az amerikai választások kapcsán, hiszen Moszkvát mindig a stratégiai cél vezérli.

 

A most-hidas politikus egyik vitapartnere az SNS-es Jaroslav Paška képviselő volt, aki szerint az USA hírszerzése jóval aktívabb, mint az oroszoké.

 hirdetes_810x300  

 

„A nagyhatalmak aktív [hírszerzési] politikát folytatnak, hogy kialakítsák bizonyos tevékenységük előfeltételeit az országokban. Szlovákia csak az egyik ország, ahol megjelentek”

 

mondta.

 

A műsor harmadik vendége, Jozef Viskupič (OĽaNO-NOVA) szerint kezd kétségtelenné válni, hogy az oroszok valóban beavatkoztak az amerikai elnökválasztásba.

 

„Számomra felfoghatatlan, hogyan viszonyul ehhez az USA, mint globális nagyhatalom. Nem így kéne kinéznie egy öntudatos ország biztonságpolitikájának”

 

mondta, hozzátéve, ha tényleg volt orosz beavatkozás, akkor vizsgálatot kell indítani.

 

Martin Klus (SaS) parlamenti képviselő saját bevallása szerint nagyra becsüli az orosz kultúrát és tudományt, ugyanakkor a jelenlegi politikai vezetéssel nincs kibékülve.

 

„Nyíltan beszélnek arról, hogy valaki hibrid háborút folytat, befolyásolja a választásokat például az USA-ban. Hétköznapi, hogy különböző alternatív médiumokat pénzelnek, amelyek alapvető feladata, hogy aláássák Szlovákia jelenlegi geopolitikai irányultságát, országunk demokratikus és liberális értékeit”

 

jelentette Klus, aki úgy véli, ha ezeket a problémákat nem mondja ki nyíltan az ország vezetése, akkor azzal csak azok malmára hajtják a vizet, akik legszívesebben kivezetnék Szlovákiát a NATO-ból és az EU-ból.

 

Teraz.sk

Nyitókép: hlavnespravy.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!