A Minority SafePack jó lehetőség arra, hogy tükröt tartsunk Brüsszel elé, hogy ne csak a bevándorlókkal foglalkozzon, hanem az őshonos kisebbségekkel is – jelentette ki Szili Katalin miniszterelnöki megbízott kedden a felvidéki Bősön, ahol részt vett a Magyar Közösség Pártja (MKP) önkormányzati és közigazgatási tanácsának ülésén.

 

Szili Katalin miniszterelnöki megbízottként először találkozott a felvidéki magyar párt tavaly megválasztott új vezetésével. Tájékozódott arról, mennyire fér hozzá a helyi magyarság az oktatáshoz és a kultúrához, miként halad a felkészülés a Szlovákiában ősszel sorra kerülő megyei választásokra, érdeklődött a múlt héten bejelentett Minority SafePack európai polgári kezdeményezés támogatására indított aláírásgyűjtésről.

 

A Felvidéken jelenleg az aláírásgyűjtés előkészítése és a szlovák belügyminisztériummal ezzel összefüggésben folytatott egyeztetés zajlik, maga az aláírásgyűjtés ennek lezárulta után, várhatóan még a nyáron megindulhat – mondta az MTI kérdésére Őry Péter, az MKP Országos Tanácsának elnöke a párt önkormányzati és közigazgatási tanácsának ülése után tartott sajtótájékoztatón.

 

 hirdetes_810x300  
forrás: facebook.com/mkp

 

A belügyminisztériummal folytatott egyeztetéssel kapcsolatban rámutatott: a tárcának még azt is pontosítania kell, hogy milyen nyelven folyhat az aláírásgyűjtés.

 

Hozzátette: az aláírásgyűjtést felvilágosító kampány előzi majd meg, s annak külön megbízottja is lesz, személyét, illetve az összegyűjteni kívánt aláírások számát pedig a későbbiekben hozzák majd nyilvánosságra.

 

Brüsszel ne csak a bevándorlókkal foglalkozzon

 

A sajtótájékoztatón Szili Katalin a kisebbségvédelmi csomag támogatására indított aláírásgyűjtésről azt mondta: lehetőséget ad arra, hogy megváltoztassa azt a hozzáállást, amelyet az EU brüsszeli vezetése részéről az őshonos európai kisebbségeket érintően tapasztalni lehet.

 

„Ez jó lehetőséget biztosít arra, hogy tükröt tartsunk Brüsszel elé: ne csak a bevándorlókkal foglalkozzon – akik az európai lakosság 5 százalékát teszik ki -, hanem a 10 százalékot kitevő őshonos kisebbséggel is”

 

– fogalmazott Szili Katalin.

 

forrás: facebook.com/mkp

 

A miniszterelnöki megbízott és az MKP politikusai között zajlott egyeztetésen szó esett a felvidéki magyar párt 2014-ben bemutatott önkormányzatisági koncepciójáról. A koncepciót – amely egyes elképzeléseiben az 50 százalék feletti magyar lakosságú régiókat, kulturális önkormányzatiság megteremtése terén pedig a szórványvidéket érinti – Őry Péter jó kiindulási pontnak nevezte. Rámutatott: lényeges feladat lesz azoknak a tévképzeteknek az eloszlatása, amelyek a hasonló elképzelésekről még mindig élnek a lakosság egyes csoportjaiban.

 

Hasonlóképpen vélekedett Szili Katalin is, aki azt mondta: láthatóvá és egyértelművé kell tenni, hogy senki nem kíván elvenni senkitől semmit, az elképzelések csupán az adott régió felvirágoztatásáról szólnak európai kereteken belül.

 

Az MTI kérdésére, miszerint változott-e az elmúlt néhány évben a külhoni magyarság által lakott régiókban az önkormányzatiság elfogadtathatósága, Szili Katalin azt mondta: szerinte vannak pozitív előrelépések. A Vajdaság példáját hozta fel, ahol például már elfogadták a helyi magyarságot érintő, kötelező hivatali részarányos foglalkoztatást előíró szabályozást.

 

 

MTI

Nyitókép: mkp.sk

 

Kapcsolódó tartalom:

 

Ma útjára indul a Minority SafePack-et támogató összeurópai aláírásgyűjtés

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!