Ahogy arról tegnap beszámoltunk, a kormány inkább nem választott senkit a Közbeszerzési Hivatal júniusban megüresedő elnöki posztjára, mivel a szerdai kormányülésen a meghallgatott jelöltek közül egyik sem kapta meg szükséges szavazatmennyiséget. Vagyis, a Most-Híd hoppon maradt, még maga Lucia Žitňanská (Most-Hjd) igazságügyi miniszter is Méry ellen szavazott. Fico nagy örömére.

 

A kialakult patthelyzetet a sebtében összehívott koalíciós tanács sem tudta feloldani. A pártelnökök végül nem utasították minisztereiket, hogy mindenáron nyomják át a Most-Híd jelöltjét.

 

Juraj Méry jelöltségén nem sokat segített, hogy a meghallgatás utolsó pillanataiban elismert a Most-Hídhoz való kötődését, és hogy néhány nappal ezelőtt személyesen beszél Bugár Bélával.

 

 hirdetes_810x300  

A Smerből Méry ellen voksolt Peter Pellegrini kormányfő-helyettes, Marek Maďarič kulturális miniszter és Tomáš Drucker egészségügyi miniszter is.

 

A két másik, nem politikai jelölt, – Peter Kubovič és Zita Táborská – sem voltak annyira meggyőzőek, hogy megszerezzék a jelöléshez szükséges (a megválasztás a parlament feladata) voksokat.

 

Az egész procedúrát a TA3 hírtelevízió élőben közvetítette, a meghallgatás moderátora pedig maga a kormányfő volt. A kétórás meghallgatás volt Szlovákia történelmének első nyilvános kormányülése. Többen az egyik legjobban megszervezett nyilvános meghallgatásnak értékelték az eseményt, amit Fico kormányzása alatt tapasztalni lehetett.

 

DennikN.sk

Nyitókép: DennikN.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!