Az elmúlt két hónapban a Magyar Közösség Pártja több járási konferenciája is lezajlott, amelyek keretében megválasztották a megyei választások képviselőjelöltjeit illetve a megyei elnökjelölteket. Nagyszombat megye két járásának döntéséről mai cikkünkben már részletesen írtunk, ahogy arról is, hogy várhatóan MKP – Most-Híd összecsapásra lehet számítani ebben a megyében.

 

A Most-Híd és az MKP áprilisi találkozója utáni sajtótájékoztatón Bugár Béla szavaiból egyértelműen leszűrhető volt, hogy a megyei választásokkal kapcsolatos együttműködésről szóló döntés járási szintre delegálása lényegében azt jelenti, hogy nem lesz MKP – Most-Híd koalíció.

 

A vegyespárt nyilván nincs hozzászokva az alulról építkező döntéshozatalhoz, nem beszélve arról, hogy Bugárék megyei választási szereplése rendre elmarad a parlamenti választásokon nyújtott eredményektől – amelyek a legfrissebb eredmények szerint szintén eléggé megkoptak a botrányok súlya alatt.

 

 hirdetes_300x300  
A magyar és vegyespárt pártpreferenciái – Polis-felmérés május 22-ről. Forrás: Aktuality.sk

 

Azon túl azonban, hogy jelen esetben a Most-Hídnak nagyobb szüksége volt az MKP-ra, mint fordítva, eleve kérdéses volt az esetleges megyei koalíció hozadéka.

 

[stw]

 

A vegyespárt szavazóinak csupán 44 százaléka magyar, és a Smer és az SNS irányába való elkötelezettsége kétségessé tette az MKP jelöltjeinek támogatását. Az egyfordulós választások a korábbinál jóval kiélezettebb versenyt jelenthetnek (aranygól), miközben a hírek szerint a Smer hajlott rá, hogy saját jelöltet állítson Nagyszombat megyében. (Említett cikkünkben jeleztük azt is, hogy a Most-Híd az utolsó pillanatban akár vissza is léptetné megyefőnök jelöltjét.)

 

Ellenzéki összefogás?

 

Egyelőre nagy kérdőjel az ellenzéki pártok összefogása is. A két legnagyobb ellenzéki párt, az SaS és az OľaNO szerződésbe foglalt koalícióról beszélt, melyben szívesen látná a KDH-t és az MKP-t is. A KDH azonban (vérszemet kapva jó eredményein a legutóbbi felméréseken?) kevesli a jelöltjeinek szánt helyek számát a koalíciós listán. Az sem mellékes, hogy a KDH nyíltan igyekszik magához édesgetni Kotleba szavazóit, ezért sem meglepő, hogy többször is kétségbe vonta „az MKP Szlovákiához fűződő lojalitását”. (Erről bővebben itt, itt és itt olvashat)

 

De nézzük sorjában.

 

Nyitra megye

 

Az Érsekújvári járásban május első felében zajlott az MKP Érsekújvári járási konferenciája, ahol a a küldöttek Farkas Ivánt, az MKP gazdasági alelnökét választották megyeelnök-jelöltnek. A magyar szavazatok megosztása érdekében a szlovák politika által két körzetre osztott Érsekújvári járásban az MKP a következő személyeket jelölte megyei képviselőknek:

 

Párkányi körzet (ábécérendben): Bolya Szabolcs, Farkas Iván és Szigeti László

Érsekújvári körzet (szintén ábécérendben): Bób János, Czuczor Mária , Dobai Tibor és Nagy Dávid.

 

A Lévai járásban az MKP járási konferenciája április végén választotta meg megyei képviselőjelöltjeit. A lévai járás 9 képviselői helyére az MKP járási küldöttei csak 5 jelöltet állítottak, kiélezett versenyre számítva az esetleges függetlenek és más pártok színeiben indulók miatt. A Lévai járásban a magyar lakosok számaránya 27 százalék.

 

Az MKP lévai járásbeli megyei önkormányzati képviselőjelöltjei: Köpöncei Péter, Csenger Tibor, Kiss Beáta, Pálffy Dezső és Böbi Pathó Melinda.

 

Az MKP komáromi járási konferenciájának küldöttei Farkas Ivánt választották megyefőnök-jelöltnek. A megyei képviselőtestületbe a járás 8 székre jogosult, az MKP listáján a következő személyek indulnak a Komáromi járásból:

 

Viola Miklós, Becse Norbert, Horváth Árpád, Varga Péter, Földes Csaba, Gyarmati Tihamér, Knirs Imre és Orosz Örs.

 

Az MKP nyitrai kerületi konferenciája május 24-én véglegesítette a párt választási listáját, és titkos szavazással a járási konferenciák jelöltjei közül Farkas Ivánt választotta nyitrai megyei elnökjelöltnek.

 

Ami a szlovák pártokat illeti, 2001-től Milan Belica a megyeelnök, megszakítás nélkül. A Smer támogatását élvezi, de sokan úgy tartják, a másik koalíciós partner, az SNS és a Most-Híd is támogatná újabb jelölését.

 

Független jelöltként indul a megyefőnöki székért Peter Oremus, felmerült a lehetséges indulók között Tomáš Galbavý (egykori SDKÚ-s, most most-hidas) és Ján Greššo egykori színházigazgató neve. Az erőviszonyokat részben talán átrendezheti, hogy az ĽSNS is indít saját jelöltet Nyitra megyében Milan Uhrík személyében – ez akár mozgósító erőként is hathat a magyar választókra.

 

Nagyszombat megye

 

Az MKP Galántai járási konferenciája már május 12-én megválasztotta megyei képviselő-jelöltjeit, akik között az eddigi megyei képviselők, Berényi József, Bíró László, Forró Krisztián, Agócs Gergely és Pék László mellett megyei szinten új arcként Zupkó Tamás és Klabuzai Andrea is szerepel.

 

A járás Berényi Józsefet javasolta megyefőnök-jelöltnek.

 

A dunaszerdahelyi járási MKP-konferencia pénteken, május 26-án megválasztott megyei képviselőjelöltjei: Menyhárt József, Orosz Csaba, Őry Péter, Fenes Iván, Bacsó László, Hervay Rozália, Polák László, Hájos Zoltán.

 

A dunaszerdahelyi járás szintén Berényi Józsefet javasolta megyefőnök-jelöltnek.

 

(A Most-Híd lehetséges jelöltjéről lásd korábbi cikkünket)

 

A jelenlegi megyeelnök, Tibor Mikuš (egykori HZDS-es képviselő) várhatóan újra ringbe száll a posztért, és úgy tűnik, maga mögött tudhatja az Smer és az SNS támogatását, bár az Aktuality.sk úgy tudja, nem kizárt, hogy a Smer saját jelöltet indítana, ami viszont az SNS és főleg a Most-Híd pozícióit rajzolná át. A szlovák hírportál Gál Gábor (Most-Híd) parlamenti képviselő nevét említette a vegyespárt jelöltjeként.

 

Az ellenzéki pártok közül az OĽaNO-NOVA Jozef Viskupič parlamenti képviselőt indítja a megyeelnöki székért, őt valószínűleg az SaS is készséggel támogatja majd.

 

Besztercebánya megye

 

Besztercebánya megyében a megyei választásokra való felkészülés teljesen más színezetet kapott. A jelenleg Kotlebáék által irányított megyében széles összefogást szeretnének elérni a szélsőségesek ellen a függetlenek és a jobbközép pártok.

 

Ezt azonban elsősorban a kormánypártok akadályozzák azzal, hogy még nem vallottak színt. A már ismert mérsékelt jelöltek között azonban megszületett egy együttműködési nyilatkozat is. Ezzel a Körkép.sk is részletesen foglalkozott, írásunkat ide kattintva olvashatja el.

 

A Magyar Közösség Pártja a Nagykürtösi járásban egyedül és teljes listával vág neki a megyei megmérettetésnek. A május 12-én Kőkeszin tartott tanácskozáson a szavazatok összesítése után Jámbor László az első, Balík László a második és Korcsok Anikó a harmadik helyen végzett, Hrubík Béla pedig pót képviselőjelölt.

 

Pozsony megye

 

A hagyományosan jobbközép beállítottságú Pozsony megyében is sokan ringbe szállnak az elnöki posztért. A Smer nyilván az egykori polgármestert, Milan Ftáčnikot támogatja. Robert Fico és Milan Ftáčnik közös múltjával korábban már foglalkoztunk.

 

Az SaS Juraj Drobát indítja, Boris Kollár, a Sme rodina feje pedig egyelőre nem jelentette be hivatalosan indulását, de már számtalanszor utalt erre. Az Aktuality.sk nem zárja ki  Monika Flašíková Beňová indulását sem az megyeelnöki posztért.

 

Korai lenne leírni Pavol Frešo jelenlegi megyefőnök esélyeit, annak ellenére, hogy pártja, az SDKÚ csúnyán leszerepelt a parlamenti választásokon, Frešo támogatottsága még mindig jelentős a fővárosban. A jelöltek között felmerült még Rudolf Kusý és Jozef Uhler városi képviselő neve.

 

Az alábbi videón Robert Fico kormányfő és Milan Ftáčnik közös „éneklése” hallgatható meg 1998-ból. Sajátos kampányshow…

 

 

 

Körkép.sk, Aktuality.sk

Nyitókép: obecné-noviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!