A jelenlegi szlovákiai politikai ellenzék legnagyobb fajsúlyú dobása a mečiari amnesztia törvények eltöröltetésének kezdeményezése volt, bár többen ezt kormánypárti sikernek szeretnék feltüntetni. De bármennyire is igyekszik Bugár és a Most-Híd learatni a politikai babért az amnesztiák eltörlésének ügyében, mindenki tudja, hogy nem ők voltak a kezdeményezők, csupán hatalmi pozíciójukból kifolyólag meglovagolták és kisajátították az ellenzék által kezdeményezett témát. Magyarán szólva lenyúlták az amnesztiákat!

 

„Hogy ez (amnesztiák eltörlése) sikerüljön, szükségünk van az ellenzéki politikusok támogatására is“

 

mondta Bugár ártatlanul vagy arcátlanul márciusban a SITA hírügynökségnek, mintha ő találta volna fel a spanyolviaszkot ebben is, mintha az ellenzéken állna vagy bukna a szavazás sikere. (Bár az igazsághoz tartozik, hogy az ezt megelőző hét parlamenti szavazásnál a pártelnök minden ízben az eltörlés mellett voksolt).

 

Ebben a választási időszakban először 2016 áprilisában Ján Budaj, az OĽaNO-Nova frakció tagja kezdeményezte az amnesztiák eltörlését, de a parlament elutasította, a jelenlévő 129 honatya közül csak 55 voksolt az eltörlésük mellett. Novemberben aztán Andrej Kiska köztársasági elnök vetette fel, hogy a parlamenti pártok kezdeményezzenek párbeszédet a Mečiar amnesztiák megszüntetéséről, amivel a KDH régebben már több ízben is próbálkozott, amikor még tagja volt a parlamentnek. Kiska szava viszont sokat nyomott a latban!

 hirdetes_810x300  

 

[stw]

 

Sokan azt mondják, hogy teljesen mindegy ki volt a kezdeményező, a lényeg az, hogy a parlamenti határozat ellen az alkotmánybíróság sem emelt kifogást, tehát eltörölték a szlovák történelem egyik csúfepizódját. A régebbi, a beneṧi törvények eltörlése még várat magára, ennek szorgalmazásában viszont annyira nem jeleskedik a Most-Híd.

 

A Mečiar féle amnesztiák eltörlése nagyon fontos politikai tett volt, és reméljük, hogy csak a folyamat kezdete. Amíg a politikai döntés nyomán nem indul el a húsz évvel ezelőtti bűntettek felgöngyölítése és a tettesek felelősségre vonása, addig csak kirakat jellege dominálhat. A bűnösök megtalálása nem lesz bonyolult, felelősségre vonásuk azonban nem lesz egy egyszerű folyamat, mert Mečiart nem olyan fából faragták, aki szó nélkül eltűri a vádakat. Tarsolya hemzseghet Ficot vagy akár Bugárt is kompromittáló dolgokkal.

 

Elég belelapozni Marek Vagovič – Saját fejjel (Vlastnou hlavou) című könyvébe, hogy elképzelésünk legyen a Mečiar „tarsoly” tartalmáról, az oligarchiák kötélén csüngő bábfigurák – Ficoék, Kaliňákék, Paṧkáék – világáról. De hamarosan Mečiar bátran idézheti is az egykori magyar kabarészínész-óriás szállóigévé vált szavait:

 

                „Ha én egyszer kinyitom a számat, ha én egyszer elkezdek beszélni!”

 

 

Hacsak nem végzi másképp….

 

Száraz Dénes                            

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!