Fico szempontjából a Most-Híd kormányszerepe kimondottan előnyökkel jár Brüsszelben! Persze, azt is tudja mindenki, hogy Bugárék számára sem előnytelen vállalkozás a kormányzás. Kölcsönös tehát a lelkesedés egymás iránt, igyekeznek is lenyelni minden menetközben közéjük ugró békát, illetve kárpótolni a másik felet, ha a helyzet úgy kívánja.

 

Bugárék hozzáállása a migránskérdéshez inkább befogadó, mint elutasító

 

Amikor robbant az időzített migránsbomba Európában, Ficoval ellentétben Bugár Béla több alkalommal is sokatmondóan kiállt a menekültek befogadása mellett, illetve megpróbálta elbagatellizálni a veszélyt:

 

 hirdetes_810x300  

Egyre inkább az az érzésem, hogy országunkat nem a külső veszélyektől kell óvnunk, hanem elsősorban a populizmustól”

 

nyilatkozta Ficora utalva 2015 őszén Bugár Béla.

 

Elmondása szerint számára a megvilágosodást migránsügyben a pápa szavai hozták meg:

 

„Pont ezért helyezkedtünk a pártok többségétől eltérő véleményre. Ferenc pápa emberi hozzáállása befolyással van a hívekre. S így énrám is.”A pápa emberekhez való viszonyulása befolyásolta a Most-Híd menekültekhez való hozzáállását.”

 

Bugár Béla meglepő módon az elsők között volt, aki elítélte Magyarországot, amiért kerítést épített déli határainál a bevándorlók megfékezésére. Ebben valószínűleg az is közrejátszott, hogy nem volt sem akkor, sem most felhőtlen a kapcsolata a Fidesz-KDNP kormánnyal.

 

Kép: DenníkN

 

Érdekes viszont visszaemlékezni egy Fico-Bugár televíziós vitára, amelyre pár hónappal a választások előtt, 2015 decemberében került sor a szlovák közszolgálati televízióban. Kettőjük éles tévés vitájában Fico keményen támadta a kötelező kényszerbefogadásról szóló Európa Bizottsági határozatot, és kiállt az ezzel kapcsolatos EU bíróságra benyújtott szlovák perkereset mellett. Vitapartnere viszont nem tartotta konstruktívnak a peres megoldást, sőt rossznak és feleslegesnek ítélte meg, mert megharagudhatnak érte Szlovákiára.

 

Bugár szerint az ötvenezer migráns emlegetése és a muzulmánok automatikus összekötése a terrorizmussal csak merően felesleges riogatás. Erre válaszolt aztán ingerülten úgy a kormányfő, hogy

 

„Ne kakáljuk össze magunkat rögtön és ne viselkedjünk úgy, hogy nekünk kutyakötelességünk mindig azt követni, amit valaki megparancsol nekünk. Ne reszkessünk már attól a gondolattól is, hogy valaki esetleg majd azzal fenyeget meg minket, hogy megvonják az európai támogatásokat.”

 

És mit hozott a jövő? A két egymással szöges ellentétben álló vélemény a kormányban jól megfér egymás mellett, sőt kiegészíti egymást. Fico maradhat továbbra is kemény szlovák hazafi odahaza, de Brüsszelben meg elmondhatja, hogy lám, neki van a kormányban egy migránsimogató koalíciós partnere is: a Most-Híd. Talán ezért úszhatta meg most Szlovákia a kötelezettségszegési eljárást (esetleg a fű alatt becsempészett migránsok is hozzájárulhattak).

 

Brüsszel szemében a magyar érdekeltségű vegyespárttal együtt kormányozni példaértékű dolog

 

Brüsszel köztudottan nem szeret foglalkozni kisebbségi problémákkal, nyelvhasználattal, jogvédelemmel stb. Ezt előszeretettel átpasszolja tagországi hatáskörbe! Ódzkodik bármilyen uniós szintű kisebbségi jogvédelmi rendszer kialakításától! Ezért nagy öröm tölti el, ha egy olyan tagországában, ahol számottevő őshonos nemzeti kisebbség él, nemzetiségeket is képviselő párt kormányszerephez jut.

 

Ilyenkor fellélegez, oldják meg otthon, mondjuk a szlovák parlamentben a felmerülő vitás kérdéseket. A brüsszeli kéjes örömet ráadásul az is fokozhatja, hogy a kormányszerephez jutott félig-meddig kisebbségi párt egyben uniós érdekeket is képvisel, mondjuk, a kötelező migránskvóta ügyben.

 

A kérdés az, hogy a felvidéki magyarokat Brüsszel, Fico és Bugár elégedettsége mennyire érinti? Egyáltalán érinti-e?

 

Száraz Dénes

Nyitókép: pravda.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!