Miközben a Polis legfrissebb felmérése szerint az MKP már megelőzi a Most-Hidat, új front nyílt a szlovákiai magyar szavazatokért. Mégpedig magyar nyelven.

 

A Polis 5,3 illetve 5,2 százalékos összeredménye ugyan meghaladja a felvidéki magyarok számarányát, de tudjuk, hogy a vegyespártra szavazók többsége szlovák (számuk pedig csökken).

 

Több tízezer magyar választópolgár tehát vagy lábbal szavaz (azaz otthon marad,) vagy egyenesen szlovák pártokra adja voksát. (Korábban egy erről is szóló elemzésünkben már érintettük a témát.)

 

 hirdetes_300x300  

Ami talán még nagyobb kihívást jelent az MKP és a Most-Híd számára, mint egymás szimpatizánsainak becserkészése.

 

Kattintson a folytatásért!

 

[stw]

Új jelenség a szlovákiai magyar politikában

 

A napokban ugyanis egy új jelenség ütötte fel a fejét az ismert közösségi oldal magyar felhasználói körében. Mégpedig, hogy a legnagyobb ellenzéki párt, az SaS elkezdett magyarul kommunikálni. Kicsit sután, helyenként  magyartalanul, de rendszeres, jól célzott hirdetésekkel igyekszik eljuttatni politikai üzeneteit a szlovákiai magyarokhoz.

 

Az első reakciók pedig azt mutatják, hogy nem teljesen sikertelenül. Szponzorált, magyar nyelvű tartalmaik elérése helyenként meghaladja a tízezer főt, akik aktívan lájkolnak, kommentelnek, meg is osztanak.

 

 

 

 

A szlovákiai magyarok egy bizonyos rétegénél eleve megvan a nyitottság a szlovák pártok felé. Ők azok az általában iskolázott, aránylag jól kereső, nyelvi gettót nem ismerő, nagyvárosokban élő magyar nemzetiségű szlovák állampolgárok, akik eleve fogékonyabbak a szlovák kínálat iránt. Akik a nyelvhasználati küzdelmektől, sérelmi politizálástól jóval többet várnak el pártjuktól, és ha erre nem találnak megfelelő magyar kínálatot, hát keresnek a szlovák oldalon.

 

Az SaS a szlovákiai magyar szavazatokra hajt

 

Erre érezhetett rá az SaS, és kezdett el néhány napja magyarul kommunikálni. Mégpedig szisztematikus módon, egyedi beállításokkal, jól elkülönítve a célközönséget, ügyelve arra, hogy parlamenti munkájukról rendszeresen magyarul is elérhető tartalmat kínáljanak a közösségi oldalon.

 

És itt van a legnagyobb  veszély/kihívás (döntse el mindenki saját képességei szerint) a magyar szavazatokra eddig „alanyi jogon“ igényt tartó politikusok számára.

 

Mert bár a Most-Híd megállíthatatlanul süllyed, de ez nem jelenti azt, hogy a magyar szavazóik önmaguktól visszatérnek oda, ahonnan indultak. Épp ellenkezőleg. Újabb alternatívát, kínálatot kaptak, mégpedig parlamenti szintről, annak minden lehetőségével együtt. Ami új kihívás a magyar szavazókat magyar jelöltekkel, helyenként túlhaladott üzenetekkel megszólító politikusok számára.

 

A verseny élesedik

 

A verseny ugyanis élesedik, az eddigi kínálat valószínűleg már sohasem lesz elegendő.

 

Elindult a harc a magyar szavazókért, ami főleg a választópolgároknak jó. A politikából élők pedig felköthetik a gatyát. Aki ugyanis magyarul hirdet, az előbb utóbb magyarul is meg fog szólalni, magyar üzenetekkel, programmal is előáll (megfelelő személyek erre szinte az összes parlamenti pártnál akadnak.)

 

A kínálat bővül, a verseny élesedik. Lehet választani. Mindenkinek.

 

Király Zsolt

Nyitókép: sarospatak.eu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!