A populista politikust gerincének a görbülete különbözteti meg a tisztességestől. A populista politikus véleményét mindig igyekszik a választóközönségéhez igazítani illetve változtatni kénye-kedve szerint. Ha a populista politikusból ne adj, Isten miniszterelnök válik, még arra is képes, hogy más nézeteket valljon hazájában és másokat prezentáljon külföldön. Szélkakas módjára úgy forog, ahogy a mindenkori helyzet megkívánja.

 

Robert Fico pont ilyen! Szinte a tökéletességig fejlesztette a populizmust, amihez persze szükség van egy jól terelhető nyájra is. Idézzünk fel a közelmúlt történéseiből néhány keresetlen politikai szemfényvesztését:

 

Számlatépés egyenes adásban

 

 hirdetes_810x300  

Az év elején a miniszterelnök a tévé képernyői előtt teátrálisan arra biztatta a lakosságot, hogy tépjék össze a szolgáltatók által kiküldött megemelt energiaszámlákat, mivel azok jogtalanul lettek az csillagos égig emelve. Aztán látványosan a nyilvánosság előtt maga is nagyot csodálkozott, hogy a megemelt energiaszámlákat mégis be kell fizetni, egyébként bírósági úton hajtják be a polgároktól. De ő megpróbálta, számlatépéssel bizonyította, hogy a szavazó nép oldalán áll, mégse sikerült! Érdekes, hogy Orbánnak sikerült a rezsicsökkentés, kap is érte Brüsszeltől hideget-meleget!

 

Folytatás…

 

[stw]

 

Az év elején a miniszterelnök a tévé képernyői előtt teátrálisan arra biztatta a lakosságot, hogy tépjék össze a szolgáltatók által kiküldött megemelt energiaszámlákat. Kép: pluska.sk

 

Fico aztán látványosan és keményen hadat üzent a korrupciónak! Hálás téma, tetszett is az embereknek! Kinevezte az állítólag pártokon felül álló Kovařik ezredest a kormányhivatal korrupciót megelőző osztályának élére. Lépten-nyomon hirdette, hogy majd most vagy soha! Azóta elcsitult a tűz, semmi érdemleges nem történt, az ezredes irányítása alatt aktatologató hivatalnokok lakossági bejelentések alapján szimatolgatnak, ahol lehet, és ahol engedik őket.

 

A Mečiar amnesztiák követelése már olyan erős népakarattá vált, hogy Ficonak lépnie kellett, saját érdekében illett kivenni a népszerű kezdeményezést az ellenzék kezéből. Elfogadtatta az amnesztiák eltörléséhez szükséges parlamenti határozatot, még az alkotmánybíróság sem talált kifogást ellene. Miért nem cselekedte meg ezt például évekkel ezelőtt?  Most így viszont övé a dicsőség! Persze, ez még közel sem jelenti azt, hogy bűnügyeket nyomozó szervek találnak is valami érdemleges bizonyítékot Mečiarék ellen.

 

Ennek hiányában az amnesztiák eltörlése egy fabatkát sem ér! És az is kétséges, hogy a nemzetközi bíróság megváltoztatja majd az amnesztiák eltörölhetetlenségére hozott régebbi döntését.  De ez már nem fog számítani, ő megtette, amit a haza megkövetelt, a továbbiak már nem tartoznak a hatáskörébe, mossa kezeit.

 

Migránskvótában is „következetes“: otthon harcias, Brüsszelben meghunyászkodó!

 

Perre viszi az Európai Bizottságnak a kötelező migránskvótáját, hogy a hazai választóknak megmutassa, ki a tökös politikus Szlovákiában, miközben a fű alatt menekülteket toboroz Bősre és egyéb helyekre az országban. Ezért nem is indult kötelezettségszegési eljárás Szlovákia ellen, nem úgy, mint a V4-ek többi tagállama ellen. Fico nem is érti, miért nem, hiszen ő állítólag szolidáris. Mindenkivel egyszerre persze, nem lehet!

 

A fű alatt menekülteket toboroz Bősre és egyéb helyekre az országban. Kép: aktuality.sk

 

A foci sem hálátlan téma az országban!

 

Az U21-esek Európa Bajnokságán állítólag megegyeztek az olaszok a németekkel (valószínű, de soha senki sem fogja bebizonyítani), és így kiejtődött a szlovák válogatott. Több se kellett miniszterelnökünknek, rögtön felháborodott levelet írt az UEFA elnökének, amely sokkal inkább a szlovák választóknak szólt, eredményt még a legfanatikusabb szurkolók sem reméltek tőle. Az UEFA-ban pedig még a portás is megmosolyogta.

 

Hát ilyen kormányfő Robert Fico! Kicsit populista, de (sajnos) a mienk!

 

Száraz Dénes

Nyitókép: pravda.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!