Hivatalosan is megszületett a megyei választásokra próbaképp összeálló ellenzéki koalíció az SaS, az OĽaNO-NOVA és a KDH között. A megállapodás azonban még nem teljes, a megyefőnök-jelöltek személyéről és a jelöltlisták összetételéről még folynak a tárgyalások. Egy biztos, Berényi József, az MKP Nagyszombat megyei megyefőnök-jelöltje újabb kihívót kapott.

 

A három ellenzéki párt között a legnagyobb vita Pozsony megyében zajlanak, ahol a KDH nem támogatja az SaS-es Juraj Droba megyefőnök jelölését, mivel Droba bizonyos mértékben támogatta az egyneműek regisztrált párkapcsolatának bevezetését és az LGBTI közösségeket. A konszenzus lehetősége ugyanakkor még adott.

 

„Kemény tárgyalásokon vagyunk túl, mert az OĽaNO és az SaS Pozsonyban nagyszámú tagsággal rendelkezik, (…) és próbáljuk a legjobb jelölteket kiválasztani, akiknek esélyük is van a győzelemre”

 

nyilatkozta Veronika Remišová (OĽaNO) parlamenti képviselő. Dušan Pekár, a KDH Pozsony megyei kerületi vezetője optimistán nyilatkozott:

 hirdetes_300x300  

 

„Nem a KDH lesz az oka, ha nem születik megállapodás [Pozsony megyében], de a tárgyalások intenzívek. Nem akarunk jóslatokba bocsátkozni, de amennyire én látom, lesz egyezség”

 

Nagyszombat és Nyitra megyében is vannak jelöltjeik

 

Nagyszombat megyében, ahol Berényi József (MKP) is megméretteti magát, a korábbi híreknek megfelelően az OĽaNO-NOVA parlamenti képviselője, Jozef Viskupič lesz az ellenzéki összefogás megyefőnök-jelöltje. Állítása szerint, ha győz a választásokon, lemond parlamenti mandátumáról.

 

Nyitra megyében, ahol a magyar párt Farkas Ivánt indítja megyefőnök-jelöltnek, az ellenzéki csoportosulás Ján Greššo független jelöltet támogatja.

 

A közös listán való indulás bejelentésére összehívott sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az ellenzéki összefogást paradox módon a kormánykoalíció tette lehetővé, amely nemrégiben egyfordulóssá tette a megyefőnök választást. Kiemelték, hogy ezt legutóbb  Vladimír Mečiar lépte meg 1998-ban, és nem járt sikerrel.

 

A hárompárti ellenzéki koalíció a következő megyefőnököket indítja a novemberi választásokon:

 

Pozsony megye: Juraj Droba (SaS)

 

Besztercebánya megye: Martin Klus (SaS)

 

Kassa megye: Rastislav Trnka (nezávislý)

 

Eperjes megye: Milan Majerský (KDH)

 

Trencsén megye: Renáta Kaščáková (SaS)

 

Nagyszombat megye: Jozef Viskupič (OĽaNO-NOVA)

 

Zsolna megye: Erika Jurinová (OĽaNO-NOVA)

 

Nyitra megye: Ján Greššo (nezávislý)

 

Körkép.sk, HNonline.sk

Nyitókép: reprofoto

Kapcsolódó cikkek:

Megegyeztek: Mégis lesz ellenzéki összefogás az őszi megyei választásokon

 

Megyei összefogás? Az SaS és az OĽaNO az MKP-val és a KDH-val szövetkezne

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!