Maguk az Új Szósok dicsekedtek vele már hetekkel ezelőtt, hová is készül főnökük, így amikor meghirdették a pályázatot a Kisebbségi Kulturális Alap igazgatói posztjára, lényegében csak az volt a kérdés, mennyire sikerül Bugáréknak leplezniük, hogy megtalálták az ideális jelöltet az újonnan felálló intézmény élére. Jelentjük, sehogy.

 

Király Zsolt írása.

 

Bár elterelő hadműveletként itt-ott más nevek is felmerültek, Molnár Norbert kezdettől fogva az egyetlen valódi jelölt volt, mindezt a Körképen elsőként meg is írtuk. Őt választotta ki az a holdudvar, melyet előtte 11 évig a napilap főszerkesztőjeként is szolgált.

 

 hirdetes_400x285  

És most annak az újságnak a vezetője ül át (hivatalos bejelentés az Alap vezetőjének személyéről a napokban várható) igazgatni egy 8 millió eurós Alapot, mely szinte versenyt űzött abból, hogy leszólja a magyarországi támogatáspolitikát. Így megy ez nálunk.

 

A kiválasztott Molnár Norbert és két futottak még kategóriájú jelölt

 

Kedden vettük a fáradságot, és végigültük az előre igencsak megrendezettnek tűnő nyilvános meghallgatást, mely annyira volt nyilvános, hogy még az élő közvetítést sem engedélyezték számunkra, merthogy mi lesz, ha a Körkép adását figyelve és a bizottság tagjainak kérdéseit hallgatva a sorukra váró második és harmadik jelölt előnyhöz jut. Mintha nem lett volna egyszerűbb elkérni tőlük arra a kis időre a mobiltelefont, hiszen úgyis egyértelmű volt kezdettől fogva, hogy a döntés itt már jó előre megszületett.

 

Sebaj, azért így is megoldottuk, bár a gyenge hangért és a nem megfelelő technikai feltételekért a nyilvános meghallgatást levezénylők nevében is elnézést kérünk. Ahol kevésbé hallani, ott figyeljük a testbeszédet.

 

 

Biztos, ami biztos, Molnár Norbert egyetlen magyarként két futottak még kategóriájú jelöltet kapott. Az egyikük – ki kell mondani – eleve teljesen dilettáns volt, a másik tudása pedig ott véget is ért, ahol az előre elkészített prezentáció felolvasását abbahagyta.

 

Folytatás kattintás után…

 

[stw]

 

 

Favoritunk így bár különösebbet nem domborított, és a kiegészítő kérdések többségének megválaszolásával is hadilábon állt, lényegében releváns kihívó nélkül játszhatta el a színházat.

 

Új autó, magasabb illeték, esetleges kizárás

 

Hogy helyenként nem igazán tudta miről beszél, már az elején feltűnt a bizottság tagjainak, amikor kevesellve az Alap éves működésére szánt 320 ezer eurót első lépéseinek egyikeként rögtön szolgálati autó megvásárlását helyezte kilátásba, és jelezte, hogy törvénymódosítással az Alap bevételeit a pályázók projektjei után fizetendő illeték meg öt- illetve tíz szerezésével növelné. Pályázati anyaga 15. oldalán arról is ír, hogy azok a pályázatok, amelyek nem kapnak elég pontszámot, a következő években nem pályázhatnának (tökéletes megoldás egyes pályázók projektjeinek művileg történő lepontozására, majd kizárására a jövő évi kiírásból.)

 

Mondott sok más számon kérhető dolgot is, így ha betartja a helyszínen a Körképnek tett ígéretét (A Molnár Norberttal készült interjúnkat hamarosan közöljük) és közzéteszi a teljes anyagát, azt mindannyian megismerhetjük. Reméljük, erre sort is kerít. Mint ahogy arra is nyilvános ígéretet tett, hogy szakmailag kifogásolhatatlan, politikától független, transzparens, a nyilvánvaló személyi összefonódások kiküszöbölésével fogja irányítani a pénzosztást.

 

Kíváncsian várjuk a jövő évi Új Szós és más, baráti vonalon becsatornázott pályázatok eredményét.

 

 

Bár a látottak alapján elég egyértelműen kijelenthető, hogy pártalapon kiválasztott, „megfelelő” érzelmű és kötődésű jelölt kerül az Alap élére, Molnár Norbert megérdemli, hogy esélyt kapjon a bizonyításra.

 

Már csak azért is, hogy szembesíthető legyen saját vállalásaival, melyeket a meghallgatás során a politikai érdekek kiküszöbölésével, átlátható, igazságos, teljesítmény alapú döntésekkel és pénzosztásokkal kapcsolatban ő maga ígért. Eddigi pályafutását, jellemét és tevékenységét tekintve túl sok illúziónk nincs ugyan, de ne adjuk fel a reményt, hogy minderre egy éven belül ő maga nagyon könnyen rácáfolhat.

 

Haverok: Rigó Konrád, Barak Bálint (Paraméter) és Molnár Norbert közös utazáson Avignonban.

 

További ajánlott írások:

 

Az új szós Molnár Norbert lesz a Kisebbségi Alap igazgatója

 

Ki oszthatja szét a nemzetiségi milliókat?

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!