Öt évvel ezelőtt, 2012 júniusában  meglepetés erejével hatott, hogy az egyszínű Fico kormány az akkor még ellenzéki oldalon álló Most-Híd elnökségi tagját, A. Nagy Lászlót nevezte ki a szlovák kormány kisebbségi biztosának. Robert Fico akkor azt nyilatkozta, hogy a kabinetnek fontos a nemzetiségi kérdés, ezért adják a volt miniszterelnök-helyettes jogköreit a Most- Híd által kiválasztott kormánybiztosnak.

 

Sokan már annak idején a Most-Híd és a Smer csendes koalíciójáról beszéltek, amit 2014-ben a jövő igazolt is. Szokatlan jelenségnek számított a hazai politikai életben, hogy egy ellenzéki párt élenjáró politikusa kormányposztot kapjon.

 

A szlovák kormányban jelenleg a Smer a Most-Híddal együtt gyakorolja a hatalmat. Közösen választották ki a Kisebbségi Kulturális Alap igazgatóját is, aki összesen 8 millió euro, a felvidéki magyarság vonatkozásában pedig 4 millió euro felett fog gazdálkodni.

 

 hirdetes_300x300  
fotó: Körkép.sk

 

Ismerve az előzményeket, a felvidéki magyar-magyar pártviszályt, a vegyespárt hatalomkapzsiságát, most senki sem várt újabb kegyet a kormány részéről, valami olyasmit, hogy teljesen pártatlan jelölt, esetleg a magyar párt, az MKP jelöltje tölthesse be az Alap élén az igazgató tisztséget. De most már Fico nincs abban a helyzetben, hogy egyedül dönthessen, befolyásolják őt koalíciós partnerei, ebben az esetben Bugár Béla, a vegyespárt elnöke.

 

Nem is történt csoda: Molnár Norbertet, a Most-Híd napilapjának, az Új Szónak a főszerkesztő-helyettesét (aki előtte 11 évig főszerkesztette az újságot), a szlovák kormány kisebbségi kormánybiztosát nevezik ki pályázati úton erre a tisztségre (az erről szóló hivatalos bejelentésre néhány napot még várnunk kell). Előrevetíthető tehát a politikai hovatartozás szerinti pénzosztás. Senki se ringasson olyan álmokat, hogy pártsemleges igazgató válik belőle, és minden egyes felvidéki magyar pályázó egyenlő eséllyel indulhat.

 

fotó: Körkép.sk

 

A Most-Híd májusban kezdeményezte, hogy a Magyarországról érkező támogatásokat is kezelje a Kisebbségi Kulturális Alap, amennyiben ezt a magyar kormány lehetővé tenné. Még szerencse, hogy a magyar kormány óvatosan kitért a kezdeményezés elől, így megmaradt annak az esélye, hogy legalább némileg ellensúlyozni tudja az egyoldalú pénzosztást Szlovákiában.

 

Száraz Dénes

Nyitókép: Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!