Az AKO ügynökség legfrissebb felmérése szerint, ha július közepén tartottuk volna a parlamenti választásokat, annak győztese egyértelműen a Smer lenne, 25,8 százalékos eredménnyel. Ez azonban a kormányalakításhoz messze nem elég.

 

Második legerősebb pártként az SaS jutna a törvényhozásba, a liberálisok a voksok 16 százalékát szereznék meg. Dobogós harmadikként az SNS kerülne a parlamentbe, 10,4 százalékkal.

 

Kotleba és az ĽSNS népszerűsége 10,3 százalékon áll, az OĽaNO 9,2 százalékkal őrizné meg helyét a parlamentben. A Sme rodinát más ügynökségekhez képest az AKO viszonylag jól szerepelteti, a voksok 8,6 százalékát szerezhetnék meg Kollárék.

 

 hirdetes_400x285  

A Most-Híd az AKO szerint 7,6 százalékon áll, megelőzve a KDH-t (ebben szintén eltér a többi ügynökség felmérésétől). A KDH 6,8 százalékkal kerülne vissza a parlamentbe. Így állna össze az AKO szerint egy nyolcpárti parlament.

 

Az MKP 3,1 százalékkal elmaradna a parlamenti küszöbtől, ez az AKO felméréseknél nem meglepő eredmény.

 

 

Az AKO-nál a pártok közül az SNS vesztett legtöbbet a népszerűségéből (1,3 százalékpontot). A legtöbbet a Sieť nyerte, ez azonban nála csak azt jelenti, hogy sikerült átlépnie az 1 százalékos „létezési küszöböt”.

 

A parlamenti helyek eloszlása is érdekességeket mutat. A Smer a tavaly márciusi választási eredményhez képest 8 mandátumot veszítene. Többek között emiatt például nem tudna kormányt alakítani jelenlegi koalíciós partnereivel (a triumvirátusnak csak 70 mandátuma lenne összesen). Ficoéknak egyértelműen vagy a Sme rodinára, vagy az ĽSNS-re lenne szüksége.

 

Egy SaS-OĽaNO-Sme rodina-KDH koalíciónak is csak 64 képviselői helye lenne, vagyis vagy az SNS-szel, vagy a Most-Híddal kéne szövetségre lépniük.

 

 

Körkép.sk

Nyitókép: obecne-noviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!