A kormányválságra azért került sor, mert a Smer-SD megsértette a koalíciós szerződést illetve lejáratókampányt indított az SNS ellen, amit a Kormányhivatalban készítenek elő és az ellenzéki OĽaNO segítségével jut el a közvéleményhez. Ezt Jaroslav Paška, az SNS alelnöke nyilatkozta ma délelőtt a Koalíciós Tanács ülését megelőzően.

 

Nem zárta ki, hogy az SNS kilép a kormányból, de saját elmondása szerint jobb szeretné, ha valamiféle konszenzus születne.

 

A szlovák nemzetiek alelnöke szerint az utolsó csepp a pohárban az uniós források körül kirobbant botrány volt és a Kormányhivatal próbálkozása, hogy kárt okozzon az SNS-nek.

 

  hirdetes_300x300   

„Danko megtudta, hogy a Kormányhivatal egy része követett el valamit ellene, de nem akarom ezt konkretizálni személyes jellege miatt”

 

mondta Paška. Hozzátette, az SNS elnöke rossz érzésekkel távozott a múlt heti koalíciós ülésről, amelyen a Smer mintha Peter Plavčan (SNS) oktatásügyi miniszterre hárítaná a gyanút a botránnyal kapcsolatban. Azt is kifogásolta, hogy a Smer nem hajlandó „regionális államigazgatási pozíciókat felszabadítani”, amelyről pedig a koalíciós szerződésben megegyeztek.

 

Az SNS arra hivatkozik, hogy a nem megfelelő végzettséggel rendelkező régiós tisztviselőket le kell váltani.

 

„Az az érvelés [a Smer részéről], hogy ’ő a mi párttagunk és nekünk nincs hova tennünk’, nem állja meg a helyét. (…) Az SNS rendelkezik a megfelelő képességű emberekkel”

 

fogalmazott Paška. Azzal is megvádolta a legnagyobb kormánypártot, hogy az SNS hiteltelenné tétele érdekében együttműködik Igor Matovičékkal.

 

„Az az érzésünk, itt valamiféle szinkron működik. Mintha az OĽaNO-t felbujtanák arra, hogy befeketítse az SNS-t olyan dokumentumokkal, amelyeket a Smerben készítettek elő. Úgy érezzük, ez az együttműködés egyre inkább megmutatkozik”

 

Teraz.sk

Nyitókép: Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!