Őrült napok vannak mögöttünk. Először Robert Fico felrúgta a V4-es együttműködést, majd hétfőn Andrej Danko semmiből semmi, felmondta a koalíciós szerződést. Maradjunk most ez utóbbinál.

 

A sajtó azonnal ráugrott a témára, elvégre nincs is hálásabb dolog a politikai uborkaszezon kellős közepén, mint egy ekkora görögdinnye. Jutott is belőle egy-egy szelet mindenkinek. A politikai elemzők a nap folyamán aránylag gyorsan és a rendelkezésre álló információk alapján kimerítően vázolták a lehetséges forgatókönyveket. De hogy mi valósul meg végül belőlük, arról a mai Koalíciós Tanácsot követően tudhatunk meg többet.

 

Percről percre – Kormányválság Szlovákiában: Andrej Danko felmondta a koalíciós szerződést

 

 hirdetes_300x300  

Ami szlovákiai magyar szempontból érdekes lehet, az a kormányválság következményei az idei megyei választásokra, illetve az ellenzék, és egyes magyar politikusok reakciói, elejtett gondolatai a fejleményekre.

 

A kormányválság befolyásolhatja a megyei választásokat

 

Először is, előrehozott választásokra kevés az esély, Fico, Danko és Bugár ugyanis pontosan tudja, hogy bármilyen feszült is a helyzet a koalícióban, egy előrehozott választásokkal csak rosszabb jöhet. Ráadásul a szajréról is le kellene mondaniuk, ami szóba sem jöhet.

 

A novemberi megyei választásokat ellenben mindenképp befolyásolhatja a koalíciós szerződés felmondása. Több megyében, például Nyitrán a Smer, SNS, Most-Híd igencsak közel állt a megyei koalíció megkötéséhez, ami ha be is következik, ilyen turbulenciák mellett mindenképp veszít vonzerejéből saját választói körében. Ez pedig nemcsak Nyitra megyében, de Kassán és Pozsonyban is növelheti az ellenzéki jelöltek esélyeit. Amennyiben azok képesek lesznek felelősen viselkedni, és jobb alternatívát kínálni, mint ez a hármas.

 

 

Ezzel függ össze a másik, talán még fontosabb tanulsága a tegnapi történéseknek. Mégpedig, hogy egyes ellenzéki politikusok, igen, egy-két MKP-s is akad köztük, valódi képességeit is megmutatta a maga meztelen valóságában.

 

Az ellenzék többé-kevésbé egységes

 

Ha megnézzük az ellenzék reakcióit, azok nagyjából egy kottából szóltak. Mégpedig, hogy Fico, Danko és Bugár koalícióját csak fosztogatás tartja össze, ezért sem valószínű, hogy saját maguk hagynák ott a kinézett szajrét. Ugyanakkor naiv dolog egyesek részéről azt feltételezni, hogy ellenzékből majd most itt a nagy lehetőség beleszólni a koalíciós szerződés újrafogalmazásába, belecsempészve abba minél több saját prioritást.

 

Az ilyen hozzáállás ugyanis akarva-akaratlanul cinkossá teszi az adott pártot a választói szemében, ráadásul egyfajta hídszerepre kényszeríti most, amikor az embereknek lassan felnyílik a szemük, és keresik a hiteles alternatívát.

 

 

Ezért is lenne óriási öngól bárki részéről, ha ellenzékből a Smer – SNS – Most-Híd alkotta koalíciós szerződés újfogalmazására tenne kísérletet. Nem társulni kell az ilyen korrupt bandához, hanem leváltani őket és saját programmal jelentkezni.

 

Lehetőség a bizonyításra

 

A mostani kormányválság tehát nagy lecke úgy a kormánykoalíció, mint az ellenzék számára. Fico, Danko és Bugár számára a nagy kérdés, hogy vajon képesek lesznek-e kitölteni választási ciklusukat. Az ellenzék, beleértve a magyarokat pedig bizonyíthat, hogy tudja, mit akar és képes a helyükbe lépni.

 

Nem kooperálva, nem kívülről ötletelve, óhajokat megfogalmazva, tanácsokat osztogatva hogy mire lenne szükség m magyar szempontból az új koalíciós szerződésben. Hanem leváltani őket.

 

Ellenkező esetben ugyanis csak a mostani koalíciót erősítik, annak válsága ellenére. A politikához nem elég megválasztott politikusnak lenni, fel is kell tudni nőni a feladathoz.

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!