Sajtóértesülések szerint már a Most-Hídban és a Smerben is számításba veszik azt az eshetőséget, hogy átszervezik a kormányt és kiszorítják Dankot a koalícióból, sőt, az előrehozott választásokat sem tartják már annyira elképzelhetetlennek.

 

A Denník N szlovák napilap információi szerint (melyeket a Hospodárske Noviny gazdasági napilap is megerősített) sok most-hidas és smeres képviselőnek elege van abból, ahogy Andrej Danko és az SNS viselkedik.

 

„Minden lehetőség nyitva áll, minden azon múlik, milyen javaslatokkal érkezik Andrej Danko a holnapi Koalíciós Tanácsra”

 

nyilatkozta a Denník N-nek egy neve elhallgatását kérő smeres forrás.

 hirdetes_300x300  

 

Az SNS ma nyilvánosságra hozott követeléseit érdekes módon nem belső csatornákon, hanem a sajtón keresztül adta tudtára koalíciós partnereinek, hivatalosan azért, hogy a Smer és a Most-Híd a szükséges dokumentációt elkészíthesse a pénteki ülésre. Mindezt úgy, hogy a Smer egyértelműen jelét adta, álláspontjából nem enged.

 

A Smerben is felerősödtek azok a hangok, amelyek inkább az előrehozott választásokat preferálnák a jelenlegi, SNS-szel kötött, egyre romló házasság helyett, ámde épp a párt két legerősebb személyisége, Fico és Kaliňák ellenzi leginkább az időközi választásokat.

 

A fentebb két említett szlovák napilap szerint mind a Smerben mind a Most-Hídban valós lehetőségnek tartják, hogy Dankot kiszorítsák a koalícióból, és úgy vélik, az SNS-es képviselők egy jelentős része a kétpártira szűkülő kormányt szívesen támogatnák szavazataikkal függetlenként.

 

A Smernek és a Most-Hídnak együtt 64 mandátuma van, a szükséges többséghez további 12 képviselőre lenne szükségük.

 

DenníkN.sk, HNonline.sk

Nyitókép: DenníkN.sk

 

Richard Sulík: Egy pohár bor mellett Andrej Dankoval

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!