Úgy tűnik, hogy a szlovákiai politikai válság első körben nem is a Fico-kormány létét, hanem az SNS egységét teheti próbára.

 

Ma ismét tárgyalóasztalhoz ülnek a Smer – SNS – Most-Híd képviselői, hogy megoldást találjanak a kialakult helyzetre.

 

Abszurditás, populizmus, figyelemelterelés

 

 hirdetes_810x300  

Az egész abszurditását jól jellemzi, hogy az az SNS, melynek tárcájánál pofátlanul, az utolsó fillérig szétlopták a kutatásra és tudományra szánt többszáz millió eurós uniós csomagot, most kötelező 13. fizetést követel az embereknek. Meg a szlovákiai fürdőipar állami támogatását, ahol az SNS szponzorai, – akik miatt az egész kormányálság kialakult, –  aktívak.

 

Az egész természetesen semmi más, mint olcsó populizmus és figyelemelterelés. 13. havi fizetés helyett inkább az éves alapfizetést kellene emelni, ehhez viszont más kormányra volna szükség, mely kevesebbet lop és megfelelő piaci környezet képes kialakítani (itt elolvasható, hogy Dankoék lépései épp hogy a magasabb fizetéseket teszik lehetetlenné).

 

A Smer és a Most-Híd belső köreiből kiszivárgott információk szerint Andrej Danko a mai Koalíciós Tanácson nem számíthat túl sok megértésre koalíciós partnereitől. Mert…

 

Folytatás kattintás után…

 

[stw]

 

…egy megbízhatatlan, instabil elem, aki a létüket veszélyezteti. Ezért az ő nyakát kell kitekerni. Ez pedig úgy lehetséges, ha Fico és Bugár szétrobbantja az SNS parlamenti frakcióját, szereznek legalább kilenc parlamenti képviselőt és kormányozhatnak tovább. Ezt nevezik kisebbségi kormányzásnak, melyre a múltban már több példa volt Szlovákiában.

 

A kisebbségi kormányzás ára

 

A kisebbségi kormányzás előnye, hogy ideig óráig ki lehet vele tolni a hatalmat, ugyanakkor drága, és előbb utóbb meg kell fizetni az árát. Megfizette Dzurinda, és meg fogja fizetni Robert Fico és Bugár Béla is.

 

A kérdés csak az, hogy a hármaskoalíció tagjainak mikor érkezik meg a vég. Andrej Dankonak, ha csak nem fúj visszavonulót, valamivel korábban eljöhet.

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!