Kínos, ahogy a Smer és a Most-Híd elhárítják magukról a felelősséget a kutatás-fejlesztési uniós forrásokkal való visszaélések kapcsán – mondja az SaS. A liberálisok arra hívták fel a figyelmet, hogy az Oktatásügyi Minisztériumban az SNS koalíció partnereinek is vannak emberei, Oľga Nachtmannová smeres államtitkár és Peter Krajňák a Most-Híd államtitkárának személyében. Elvileg ők szavatolnák a keresztellenőrzést a koalícióban.

 

„Ezért szeretnénk megkérdezni a koalíciós pártok képviselőit, személy szerint Robert Ficot és Bugár Bélát, hogy a kudarcot vallott-e ez a keresztellenőrzés, vagy az uniós forrásokkal való machináció az államtitkárok tudtával és jóváhagyásával történt. Mert ahogy az kiderült, a kutatás-fejlesztési támogatásokban érdekeltek voltak a Smer oligarchái is. Mindenesetre, aktuális lenne mindkét államtitkár leváltása”

 

nyilatkozta Branislav Gröhling parlamenti képviselő, az SaS oktatásügyért felelős szakmai csoportjának vezetője.

 

Gröhling szerint az Európai Unió figyelmeztető leveléből egyértelmű, hogy a botrányért az oktatásügy jelenlegi vezetése felelős. Az Európai Bizottság ugyanis világosan azt kéri, hogy az Oktatásügyi Minisztérium igazolja és mutassa be a pályázatok kiértékelésének módszerét és kritériumait, vagy igazolja azok átláthatóságát.

 hirdetes_810x300  

 

„Az SNS oldaláról gyáva és képmutató dolog, hogy a felelősséget a minisztérium előző vezetésére próbálta hárítani. A jelenlegi botrányért teljes mértékben felelős a jelenlegi vezetés, Plavčan miniszter úrral egyetemben, aki ráadásul a Kutatási Ügynökség Tanácsának elnöke, ahogy az általa kinevezett ügyvezető igazgató, Rastislav Beliansky is. Legalább nekik és a tárca államtitkárainak távozniuk kellene pozíciójukról. Így kívánja meg a politikai kultúra”

 

áll az SaS állásfoglalásában.

 

Parlamentnelisty.sk, Körkép.sk

Nyitókép: most-hid.sk/A képen Peter Plavčan (balra) és Peter Krajňák a Most-Híd oktatásügyi államtitkára

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!