A kormányválság még tart, egyelőre Robert Fico volt az egyetlen, aki kiállt a kamerák elé, és bejelentette, hogy az SNS oktatásügyi miniszterét visszahívja. A szlovák nemzetiektől azonban nem vette el a tárcát, Danko új nevet javasolhat a kormányfőnek.

 

A jelek szerint az SNS és a Smer közötti feszültség még nem enyhült. A  két párt kormányülésre érkező politikusai mind kitérő választ adtak arra az egyszerű kérdésre, hogy még mindig válságban van-e a kormány.

 

Peter Plavčan leváltását azonban az SNS nem hagyja annyiban, ha nem is ellenkezik a csere miatt, úgy tűnik, hasonló véráldozatot követelne meg Fico-tól is.

 

 hirdetes_300x300  

Szemet szemért

 

„Érdekes, hogy mikor Richter munkaügyi miniszter úr került ilyen helyzetbe botrányai miatt, a kormányfő nem szánta el magát ilyen kemény döntésre”

 

méltatlankodott egy SNS-es képviselő Fico bejelentése után. Ján Richter smeres munka-, szociális és családügyi minisztert a sajtó és az ellenzék a Čistý deň miatt hónapok óta ostromolja. A kis- és fiatalkorú lányok többrendbeli szexuális bántalmazása miatt reflektorfénybe került galántai intézet akkreditációját ugyanis a miniszter nem akart megvonni. Az ügy tavalyi kirobbanása óta az is kiderült, hogy az intézet több smeres kapcsolattal is rendelkezik, és százezreket kapott állami forrásokból.

 

Plavčan leváltására az SNS szinte azonnal reagált, Magdaléna Kuciaňová képviselő személyében, aki a sajtónak azt nyilatkozta, hogy a Smernek át kellene gondolnia, valóban Ján Richter lenne-e legmegfelelőbb személy a munkaügyi minisztérium élén.

 

Érdekes egybeesés az is, hogy a munkaügyi miniszter hirtelen akkor változtatta meg véleményét a Čistý deň ügyével kapcsolatban, amikor a kormányválság a tetőfokára hágott: hétfőn a főügyészség semmissé tette a minisztérium határozatát az intézet akkreditációjának megtartásáról, kedden Richter már saját korábbi álláspontjával szöges ellentétben megvonta az akkreditációt.

 

A képen Ján Richter munkaügyi miniszter. Van miért aggódnia. Fotó: Cas.sk

 

Webnoviny.sk, Körkép.sk

Nyitókép: Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!