Tomáš Koziak politológus a HNonline.sk-nak nyilatkozva Andrej Danko sajtótájékoztatója után megerősítette azt, amit a tévé képernyői előtt ülők is jól láttak: az SNS elnöke kiábrándultan és megalázva ismerte el vereségét.

 

A szakértő szerint Danko saját magának köszönheti mindezt, mivel olyan játékba kezdett, amit nem tudott megnyerni.

 

„Blöffölt és növelte a konfliktust, de rosszul mérte fel saját korlátait. (…) Fico megvezette és leiskolázta őt. Megmutatta neki, hogy ki a  kormányfő, és hogy kinek van a legnagyobb hatalma a koalícióban és ki szabja meg a játékszabályokat.”

 

magyarázta a szakértő, aki szerint Bugár Béla számára előnyös volt, hogy a közvetítő szerepében tetszeleghetett.

 hirdetes_810x300  

 

A nevető harmadik

 

„Bugár számára jól jött, hogy közvetlenül nem kellett bekapcsolódnia [a konfliktusba], ami úgy nézett ki, mintha Fico és Danko között lenne. E tekintetben semmilyen kockázatot nem vállalt”

 

mondta a politológus arra utalva, hogy Bugárt nem fenyegette az a veszély, hogy megalázzák a vitában. Persze más a helyzet, ha előrehozott választásokra kerülne sor.

 

„[Bugár] egyelőre hagyja, hogy a többi koalíciós párt egymást gyengítse. (…) De beigazolódott, amiről már  a kormány létrejöttekor beszéltek, hogy szó sincs idillikus állapotról”

 

Három forgatókönyv

 

Danko láthatóan indulataival (könnyeivel?) köszködve jelentette be, hogy mindent megtesz annak érdekében, hogy partnereivel zöld ágra vergődjön, ugyanakkor négy napot kért a nyilvánosságtól, ezt az időt ugyanis a fiaival szeretné tölteni. Nyilván egy kormányválság kellős közepén egy pártelnök nem menekülhet családja mögé, így adódik a kérdés, hivatalos visszatérte után mi következhet.

Danko meghátrál

 

Amikor az SNS elnöke a múlt héten felmondta a koalíciós szerződést, valószínűleg más végkifejletben reménykedett. A sajtón keresztül partnereinek küldött javaslatai a koalíciós szerződés kibővítésére aligha kerülnek át a gyakorlatba, ráadásul az SNS súlyos presztízsveszteséget szenvedett és problémás partner hatását kelti.

 

Sokat elárul Robert Fico kormányfő tegnapi sajtótájékoztatóján elhangzott egyik kijelentése is:

 

„A Most-Híd elnökévelk, Bugár Bélával együtt a lehető legnagyobb erőfeszítéseket tettük, hogy a Peter Plavčan oktatásügyi miniszter körül kialakult helyzetet az SNS párton belül oldja meg. Sajnálom, de azt kell mondanom, hogy küldetésünk, nem járt sikerrel”

 

Az első lehetőség ennek fényében, hogy Danko meghátrál, feltétel nélkül leteszi a fegyvert, és új minisztert jelöl az oktatásügyi tárca élére. Az SNS meggyengülése azonban bizonyosan olyan folyamatokat indít el párton belül, amely akár újabb koalíciós válsághoz vezethet – csak kicsitkésőbb.

 

Előrehozott választások

 

Az sem kizárt, hogy Danko visszatérve végleg beadja a kulcsot, az SNS kilép a kormányból, és a kisebbségi kormány miatt előrehozott választásokat írnak ki. A történet nyilván azzal kezdődik majd, hogy Danko teljesíthetetlen feltételeket szab a Smernek (például Ján Richter munkaügyi miniszter leváltását).

 

Kérdés, hogy ezt a lehetőséget egy elismert vereség után mennyire tartja előnyösnek az SNS vezetése. Igaz az is, hogy a választási kampánynak nem feltétlenül Dankoval vágnának neki, aki tegnapi sajtótájékoztatóján jelezte, hogy megfontolja, továbbra is a politikában kíván-e maradni.

 

Procházka sorsára jutni

 

A harmadik lehetőség, hogy Danko megpróbál az előrehozott választásokra játszani, ám pártját nem tudja maga mögé állítani teljes mértékben, ami kettészakítja a pártot. Ahogy azt a Sieť esetében is láttuk, ezesetben egyes  rebellis szlovák nemzetiek mandátumukba és a kormányzás kiváltságaiba kapaszkodva inkább kilépnek a pártból és valamelyik koalíciós partner frakciójába lépnek át.

 

Valószínű, hogy ez a partner nem a Most-Híd lenne, egyrészt mégiscsak az SNS-ről van szó, másrészt, Fico nem engedné ennyire megerősödni a vegyespártot. A kérdés ez esetben az lenne, mennyien maradnának a kormányban. Ha kevesen, Danko győz, ha elegen, Bugár és Fico kapna még egy kis időt.

 

HNonline.sk, Körkép.sk

Nyitókép: CAS.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!