Robert Fico és a Smer mai sajtótájékoztatója igazi választások előtti hangulatban telt, a kormányfő felsorolta pártja eredményeit egészen 2012-től, és előkerült a 13. és 14. fizetés témája is. A Reuters hírügynökség szlovák tudósítója pedig feltett egy meredek kérdést is a kormányfőnek a kötelező kvóták betartásáról.

 

„Itt van a tizenharmadik fizetés koncepciója. Készek vagyunk asztalhoz ülni és tárgyalni róla. Várom, hogy a három párt találkozzon, és kifejtsük, ki mit képzel el”

 

mondta a kormányfő. A Smer saját prioritásait is hangsúlyozta, mint  a családtag gondozása után járó támogatás összegének emelését. Ján Richter munkaügyi miniszter később elmondta, hogy a minimálbér összege felé szeretnék közelíteni a támogatás nagyságát.

 

Az SNS nem ad felhatalmazást Ficonak, hogy Macronnal tárgyaljon

 hirdetes_300x300  

 

Fico holnap találkozik Emmanuel Macron francia államfővel, az osztrák kancellárral és Bohuslav Sobotka cseh kormányfővel, ami azért is érdekes, mert a találkozó fő témája a szlovákiai kiküldött munkások külföldi munkavállalásának feltétele lesz. A tárgyaláshoz és a fő témával kapcsolatos irányelv elfogadásához azonban Ficonak meghatalmazásra lenne szüksége a kormánytól.

 

A szerdai kormányülésen az SNS miniszterei nem vesznek részt, és Andrej Danko pártelnök azt kérte, hogy az ülést meghatározatlan időre halasszák el, vagyis igyekszik korlátozni, hogy Fico eredményesen tudjon tárgyalni Bécsben – vagy legalábbis, hogy eredményt tudjon felmutatni a hazai sajtóban. Ha a Smer mégis megtartja a kormányülést, az újabb feszültséget fog kelteni a kormánypártok között.

 

Fico szerint ősszel megkezdődik a többsebességes Európa kiépítése, vagyis – ahogy ő fogalmazott – létrehoznak az Unión belül egy olyan államcsoportot, egy magot, amely szorosabb együttműködést vállal majd fel az eurozónához hasonlóan. A kormányfő szerint a maghoz való tartozás „Szlovákia nemzet- és államérdeke”.

 

Fennáll a lehetősége, hogy újabb migránsok érkeznek Bősre

 

Fico szerit az országnak jól megy a sora, a számokat nem lehet megcáfolni. Azonban a miniszterelnök azt is elmondta, hogy a – főleg németek által megkövetelt – szigorú költségvetési politika nélkül nem lehet hozzálátni a Smer által korábban ígért szociális prioritások teljesítésének, mert azzal Szlovákia a görög utat választaná.

 

A Reuters hírügynökség kérdésére, miszerint Szlovákia Európa magjához való tartozása érdekében hajlandó-e Romániához hasonlóan „növelni szolidaritását” (Románia további 2000 migráns befogadása mellett döntött), Fico azt válaszolta:

 

„Szerintünk a kötelező betelepítési kvóták rendszere nem jó és nem működik. Mi más formában szeretnénk kifejezni szolidaritásunkat. (…) Ha több pénz kell, többet adunk, ha több ember kell, többet adunk, ha több technikára van szükség, többet adunk. Készek vagyunk kétoldalú megegyezésekkel segíteni, mint ahogy azt Ausztria esetében tettük, és megtehetjük más országokkal is, akik a migránshullám nyomása alatt állnak. Befogadhatjuk azokat a migránsokat egy időre, ahogy azt tettük Bősön is (…) ”

 

 

Körkép.sk

Nyitókép: Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!